Евродепутатите избраха нов шеф на Европейската комисия - 24novini.bg

Евродепутатите избраха нов шеф на Европейската комисия

Урсула дон дер Лайен е новият шеф на Европейската комисия Урсула дон дер Лайен е новият шеф на Европейската комисия
16.07.2019 | 21:00
(0 гласа)

Евродепутатите избраха германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (EК).

Тя е първата жена, която заема поста, на който досега беше Жан-Клод Юнкер.

Фон дер Лайен получи подкрепата на 383 депутати, което е едва с 9 повече от необходимия брой 374 гласа.

Тя имаше около две седмици да убеди парламентарниоте групи да я подкрепят след като европейските лидери решиха да не се съобразят с издигнатите по време на кампанията кандидати за ръководители на ЕК и посочиха именно германката за наследник на Юнкер. Тя беше предложена от френския президент Еманюел Макрон, но е ясно, че е близка с Ангела Меркел, чийто министър на отбраната беше доскоро.

 

Тя заяви, че подкрепя даването на законодателна инициатива на Европейския парламент, тъй като вярва, че по-силното партньорство между Комисията и Парламента ще укрепи обединена Европа. В момента ЕП може само да предложи на ЕК да предприеме законодателна инициатива, но не и сам да го направи.

В опита си да убеди максимално много евродепутати да я подкрепят Фон дер Лайен даде и редица обещания за реформи

Фон дер Лайен смята, че съживяването на европейската икономика може да стане чрез подпомагане на малките и средни предприятия. Трябва да се премахнат всички бариери пред тях на единния пазар и най-после да бъде завършен съюза на капиталовите пазари, посочи тя. И обеща икономически реформи и публични инвестиции.

 

Тя обяви, че ще се бори за справедливи европейски данъци, включително и върху технологичните гиганти. Ако компании като Apple, Google, Amazon и Facebook искат да се възползват от плюсовете на европейския пазар, те трябва да споделят и отговорностите.

Новият шеф на ЕК опита да спечели и Зелените с предложение за „зелена сделка“ за Европа с огромно намаляване на вредните емисии до 2030 г., данък върху въглеродния диоксид и създаването на европейски закон за климата, така че континентът да стане климатично неутрален до 2050 г.

Германката беше категорична, че ще работи за равенство между половете и ще поведе битка срещу насилието над жени като посочи, че ще настоява Истанбулската конвенция да бъде приета от всички държави.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...