Новият шеф на ЕК иска обща минимална заплата в ЕС - 24novini.bg

Новият шеф на ЕК иска обща минимална заплата в ЕС

Урсула Фон дер Лайен може да бъде председател на ЕК, ако утре събере 374 гласа в ЕП Урсула Фон дер Лайен може да бъде председател на ЕК, ако утре събере 374 гласа в ЕП
15.07.2019 | 17:30
(0 гласа)

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи днес в писмо от 8 страници въвеждането на минимална работна заплата за всички работещи в ЕС, още време на великбртания за Брекзит, въвеждане на схема за помощи за безработните и механизъм за ангжиране на страните членки с върховенството на закона.

Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като допълва, че

Фон дер Лайен е написала писмото до групите на социалдемократите и либералите в Европейския парламент преди утрешния вот в ЕП

по нейната кандидатура за председател на Комисията.

За да бъде избрана на поста, ще й е необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент, т. е. 374 гласа.

Друго нейно обещание е ангажимент за реформи в начина, по който ЕС следи за спазването на принципа на върховенството на закона в страните членки на съюза.

Германката обещава също и намаляване на въглеродните емисии на ЕС с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и се обявява за въвеждане на т. нар. въглероден данък.

Фон дер Лайен се ангажира също и с реформи в сферата на миграцията и външната политика.

"Ако бъда избрана, съм готова да подготвя почвата за амбициозното и стратегическо партньорство, което искаме да изградим с Великобритания. Ако е необходимо още време и има сериозни причини за това, ще подкрепя допълнително удължаване на времето за преговори по Брекзит", изтъква Фон дер Лайен в писмата си до социалистите и либералите в ЕП.

Фон дер Лайен обещава и да предостави на Европейския парламент правото на законодателна инициатива.

Сега право на това има само Европейската комисия, предаде ДПА.

Евродепутатите ще гласуват утре с таен вот кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на ЕК.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...