Синдикатите искат необлагаем минимум - 24novini.bg

Синдикатите искат необлагаем минимум

Пламен Димитров иска необлагаем минимум - за целта от бюджета са нужни около 1,5 млрд. лева Пламен Димитров иска необлагаем минимум - за целта от бюджета са нужни около 1,5 млрд. лева
15.07.2019 | 15:31
(0 гласа)

Днес пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира най-новите предложения на синдикатите за данъчни промени. Те ще бъдат обсъдени на форум в петък, на който ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

„Предлагаме въвеждане на необлагаем минимум.

От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10-те процента. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението", каза Димитров.

По думите му 16 държави от ЕС имат такъв необлагаем минимум.

Според КНСБ трябва да бъде увеличен и данъкът върху дивидентите и да има данъчни стимули за млади семейства.

Той бе категоричен, че неравенствата в България са най-дълбоки в целия ЕС.

"Разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти. Тази несправедливост се отразява и на спестяванията – 2/3 от българите нямат и един лев в банка", каза Димитров още.

Той цитира и становището на МВФ, че този факт е "опасен за обществения мир”, като визираше, че неравенствата създават социално напрежение и условия за конфликти.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...