Aфриканската чума донесена с кебапчета. Загубите може да са 2 млрд. лева - 24novini.bg

Aфриканската чума донесена с кебапчета. Загубите може да са 2 млрд. лева

10.07.2019 | 09:01
(0 гласа)

Не мисля, че трябва да се успокояваме. Вирусът е изключително устойчив, той се пренася и от хората, коментира по повод установените нови огнища на африканска чума по свинете д-р Дамян Илиев, председател на Българската агенция за безопасниост на храните (БАБХ). 

У нас е дошла болестта не само с дивите свине, но и пренесена от хората. В тези зони с огнища, знам, че има хора, ходили да си купуват кебапчета в Румъния,

каза Илиев и поясни, че болестта устоява около 3-4 месеца и в мъртвото месо.

Припомняме, че от 24новини сигнализирахме още през есената на 2018 година, че се разчита на човек с туба и столче на границата за дезинфекция на автомобилите. На границата бяха сложени и информационни табели, че е забранено внасянето на продукти от свинско месо. От думите на шефа на БАБХ, обаче, става ясно, че мерките не се спазват.

Не е опасно за хората, а за бизнеса, загубите могат да достигнат 2 млрд. лева,

предупреди Илиев.

В Брест има 200 прасета. Това е първично огнище. В останалите шест, който бяха открити вчера, все още няма информация за точни брой на прасетата, стана ясно още от думите му.

 

Мъчим се да опазим пътя Плевен – Русе, за да не се разпространи. Опитът да се скрият животни е престъпление, тъй като опасността за страната е изключителна, категоричен е шефът на БАБХ.

Той заяви, че всички, които са регистрирали животните си със сигурност ще получат обезщетение за евтаназирането. Прави се опит да се намерят средства и за останалите.

Хората не са виновни, че животните са болни, но са виновни, че не са регистрирани,

подчерта той.

Той апелира да се внимава изключително много със свинското месо, защото дори да е термично обработено може да се пренесе болестта.

От тук нататък все повече хора ще си задават въпроса провалихали се институциите с овладяванетона болестта и тук не става въпрос само за БАБХ, които се опитват в момента да я ограничат, а и за всички по веригата от министрите до граничните полицаи, едните дори не се сетиха да направят информационна кампания за това колко е опасна чумата и какви мерки трябва да вземе всеки, а другите очевидно не много стриктно са проверявали спазват ли се указанията по табелите. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...