В Швейцария от днес българите работят легално - 24novini.bg

В Швейцария от днес българите работят легално

Швейцария от днес е напълно достъпна за работа и живеене от българи и румънци, след 10 години преходни забрани Швейцария от днес е напълно достъпна за работа и живеене от българи и румънци, след 10 години преходни забрани
01.06.2019 | 13:30
(0 гласа)

Швейцарското федерално правителство прие на 15 май решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани от България и Румъния на територията на Конфедерация Швейцария от 1 юни. С решението се променя регламентът за изпълнението на Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС.

 

 

Така на практика от днес Швейцария допуска българите легално да работят на трудовия й пазар.

В момента там пребивават постоянно около 11 600 българи. От общо над 2,1 млн. чужденци в Швейцария, българите са около 0,4%, живеещи предимно в кантоните Берн, Женева, Цюрих, Во, Тичино, Ааргау, Базел, Фрибург и Сент Гален.

Вдигането на забраната важи за българи и румънци и то дава пълна свобода на придвижване, работа и установяване в Швейцария от днес.

Повечето от тях са високо квалифицирани и са заети в престижини и богати сектори като банки, международни организации, култура, здравеопазване, компютърни технологии, наука.

Днес приключва преходният период от 10 години за нас и румънците за Швейцария,

който беше в сила от 1 юни 2009 г. Така единствената страна от ЕС с ограничение за Швейцария остана Хърватия.

Само за последните две години над 3000 български граждани са се установили в Швейцария с цел упражняване на трудова заетост, сочат данните на МВнР.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...