По хотелите отново липсва персонал - 24novini.bg

По хотелите отново липсва персонал

Хотели по планините и морето на прага на сезона са без достатъчно персонал Хотели по планините и морето на прага на сезона са без достатъчно персонал
19.05.2019 | 11:58
(0 гласа)

До края на май между 30% и 40% от работниците в сферата на туризма в Сандански ще напуснат работа, по данни на местното сдружение на хотелиерите. Това е положението в почти всички курорти в страната в момента. Кадри се внасят от Молдова, Украйна и Македония, но хората не стигат. Наемат се и ученици, но статистиката сочи, че около 25 %, а някъде и 30 % от работните места в хотелите остават незаети. В планинските курорти ситуацията през лятото е особено трудна.

 

Във всяко второ заведение в курротите могат да се видят надписи за търсене на бармани, сервитьори или готвачи.

 

Собствениц на малки хотели са принудени да бъдат и камерирки, и готвачи, и сервитьори, за да посрещат туристите.

Имаме всяка година този проблем и пак ще имаме, докато се завърнат кадрите от чужбина, казват те.

Заради липсата на персонал през последните години се налага практиката през лятото да бъдат назначавани ученици.

Учениците обаче могат да работят само с разрешение от Инспекцията по труда и най-много по седем часа на ден, като се забранява да се работи след 22 часа. Напускат бързо, не са постоянни. С тях се равят компромиси с услугата, текучеството е огромно, обучаваме и те напускат, казват хотелерите.

Това влияе върху клиента, който остава неудовлетворен от баланса цена-качество, сочат те и посочват, че разкриването на повече паралелки за бармани, сервитьори и готвачи в професионалните училища е едно от решенията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...