69 души съдят АПИ за Околовръстното, 25 млн. лв. на километър ще струва - 24novini.bg

69 души съдят АПИ за Околовръстното, 25 млн. лв. на километър ще струва

Околовръстното - от "Цариградско шосе" до "Младост" - е 6 км и ще струва по 25 млн. лв. на километър, 69 дела има срещу АПИ Околовръстното - от "Цариградско шосе" до "Младост" - е 6 км и ще струва по 25 млн. лв. на километър, 69 дела има срещу АПИ
18.05.2019 | 17:29
(0 гласа)

Участъкът на Южната дъга на Софийския околовръстен път между пътен възел "Цариградско шосе" и пътен възел "Младост" е с дължина 5,8 километра, а цената за изпълнението му е близо 119 млн. лева без ДДС, т.е. приблизително 150 млн. лв. с ДДС. Строителството може да започне до края на годината, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по време на парламентарния контрол в петък.

 

 

Така един километър от съоръжението ще излезе на данъкоплатците по 24,6 млн. лв. с ДДС.

Аврамова заяви пред депутатите, че началото ще е възможно след като приключат отчуждителните процедури, и при условие, че няма обжалване на избора на консултант по проекта.

Министърът съобщи, че към момента има образувани над 69 съдебни производства от частни собственици пред Софийския административен съд срещу размера постановеното обезщетение.

По думите й от другата седмица МРРБ ще поиска предварително изпълнение на отчуждителните процедури на имоти за държавни нужди.

Предстои подписване на договор с изпълнителя за инженеринг, определен от "Агенция "Пътна инфраструктура"

за изпълнител на обществената поръчка за проектиране и строителство на обекта, през февруари тази година. Подписването на договора с избрания изпълнител е било възпрепятствано, защото е имало жалба в КЗК, като към настоящия момент вече има решение на Комисията в полза на възложителя.

Срокът за проектиране на обекта е 180 дни, а за строителство - над 700 календарни дни.

За обществената поръчка за определяне на консултант по проекта са подадени 12 оферти и сега комисията разглежда техническите предложения, след това ще се отворят и ценовите оферти на допуснатите участници. Успоредно с това пътната агенция провежда отчуждителна процедура.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...