Започват тестовете на ТОЛ-системата - 24novini.bg

Започват тестовете на ТОЛ-системата

Пилотно от днес се тества тол-системата, официално влиза в сила от август Пилотно от днес се тества тол-системата, официално влиза в сила от август
15.05.2019 | 08:30
(0 гласа)

От днес започва тестването на тол-системата в страната, която ще обхване половината от общо малко над 20 хил. км републиканска пътна мрежа.

 

 

Общо 10 800 км ще минат на тол-таксуване, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка

поради лошо експлоатационно състояние.

От 16 август трябва да е официалният старт на тол-системата в цялата страна, но вчера превозвачите дадоха брифинг и съобщиха, че МРРБ не е готово нито с пилотното тестване от днес, нито ще успее да оборудва над 420 тол-пункта в страната.

IT експерти на первозвачите обясниха вчера, че българската система ще бъде базирана на GPS позициониране, което я прави една от най-модерните в света. Има обаче и една уловка - за да функционира, трябва да бъдат изградени

420 броя портални рамки в страната - 100 нови плюс 320 съществуващи преброителни пункта на АПИ, които да се преоборудват.

Технологията за отчитане е базирана на GNSS (Глобална Навигационна Сателитна Система) позициониране,

и ще извършва електронно таксуване на база изминато разстояние, а не както беше досега – за времето, в което е ползван съответният път.

В автомобилите ще се монтират бордови устройства, които ще предават данни за изминати километри и информация за типа превозно средство. Те ще се обработват, потвърждават и фактурират на крайния ползвател посредством електронната тол система.

Ще се монитрат и специални технически съоръжения - рамки, които ще сканират регистрационните номера от стационарни и мобилни камери. Данните се пренасят криптирано.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...