Бизнесът: Оставка на шефа на НЕК! Ценита на тока се манипулират - 24novini.bg

Бизнесът: Оставка на шефа на НЕК! Ценита на тока се манипулират

Красимир Дачев заяви, че бизнесът иска оставката на шефа на НЕК Красимир Дачев заяви, че бизнесът иска оставката на шефа на НЕК Кадър: NOVA
13.05.2019 | 12:00
(0 гласа)

"Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата, а не да пуска един път много, един път малко, защото прави изкуствен дефицит".

 

Това заяви бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев пред NOVA по повод

 

протестите на бизнеса срещу НЕК и искането на оставки на управителите на Националната електирческа компания.

По думите му така се създава изкуствен дефицит и държавен монопол на цените на тока за бизнеса, като тези цени са двойни над цените на борсите в съседните държави.

Припомняме, че преди дни работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по повод рекордно високите цени на тока за бизнеса у нас.

„Не казвам, че го правят наистина или от глупост, но ние сме феномени.

В света няма такова животно, както нашия монополист, който е губещ.

Кажете ми губещ монополист в света – то се губи от това, че или много крадеш, или си много глупав... Когато НЕК е този, който казва кой кога да включи и кога да изключи. Когато знае, че атомната централа има годишен планов ремонт, когато знае, че ТЕЦ 2 има годишен планов ремонт - защо изключва ТЕЦ 1 и 3 и се налага ЕСО да се обаждат и да казват: „Няма ток”, добави Дачев.

По думите му работодателите продължават да искат оставката на директора на НЕК Петър Илиев.

Той намекна, че

има приоритизиране на клиенти от страна на НЕК, на които предварително се казва кой кога ще продава евтин ток, за да си купят от него.

„Те имитират, че правят нещо. Този човек трябва да бъде незабележим. Никой не трябва да знае за него, защото всеки иска да си включи тока и да си плати тока", каза още Дачев за шефа на НЕК.

"Съединете ни с европейските доставчици, за да може да си купува всеки и да продава всеки. Но те искат да управляват, има такива хора, които искат да управляват пазара, защото си мислят, че са по-силни от пазара, но няма такива. Не познавам такива, които са по-силни от пазара, когато е истински пазар".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...