Френска, а не турска фирма е подала оферта за "Летище София" - 24novini.bg

Френска, а не турска фирма е подала оферта за "Летище София"

Фирмата, кандидатствала за Летище София не е турска, както БСП обяви по-рано, а френска Фирмата, кандидатствала за Летище София не е турска, както БСП обяви по-рано, а френска
11.05.2019 | 11:00
(0 гласа)

Френско-българската търговска и индустриална камара, чрез своя председател Стефан Делайе, държи да направи изявление по повод на появила се в различни медии погрешна информация във връзка с процедурата по отдаване на концесия на летище София, се посочва в декларация на Френско-българската търговска и индустриална камарата.

 

 

Консорциумът ADP/TAV е подал една от най-добрите оферти за концесия на летище София, подчертава се в текста и се посочва, че групата

Aéroport de Paris е водещ член на консорциума с дял от 75% и е базирана в Париж.

Основните акционери на компанията са френската държава (50,6%), холандската група Dutch Royal Schiphol Group (8%), както и различни частни индустриални и финансови инвеститори.

"Изборът на този партньор ще бъде чудесен символ за динамиката на френско-българските икономически отношения, които са особено активни в производството на части за авиотранспортния сектор", посочва се в декларацията, допълвайки, че

предложението на Консорциума ADP/TAV е изцяло френска оферта.

Очевидно причината за позицията на Камарата е вчерашното изявление на Корнелия Нинова, в което тя попита "Европейско ли е даването на летище "София" на концесия на Турция?". Думите й са част от предизборната атака на партията срещу управляващите и чрез тях Нинова се стреми да получи политически дивиденти от процедурата по концесията.

Изявлението й обаче предизвика медийни публикации, които я цитираха и по тази причина, очевидно, Камарата е принудена да уточни в позиция собствеността на компанията ADP/TAV. Припомняме, че БСП от три години се бори срещу отдаването на концесия на летището и атакува всяко действие на правителството в тази посока.

"TAV е младшият партньор в този консорциум, с едва 25% от акциите", подчертават от камарата, допълвайки, че

от юни 2017 г. 46,12% от акциите на TAV са собственост и се контролират от Групата Aéroport de Paris, което я прави част от тази международна група, а не от турска компания.

Председателят на Съвета на директорите на TAV Едуард Аркрайт е заместник-изпълнителен директор на Групата Aéroport de Paris, а другите акционери са предимно международни, уточнява се в декларацията.

От камарата изтъкват, че от април тази година TAV вече не е оператор на летище Истанбул, поради което било неточно представянето на компанията да бъде ограничавано до турския й произход.

Според френско-българската търговска и индустриална камара би било чудесна възможност за летище София да се присъедини към глобалната мрежа на Групата Aéroport de Paris.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...