НОИ тръгва в мобилни приемни от днес за новите пенсии - 24novini.bg

НОИ тръгва в мобилни приемни от днес за новите пенсии

От днес НОИ отваря мобилни приемни за консултации за преизчисляване на пенсиите на хората От днес НОИ отваря мобилни приемни за консултации за преизчисляване на пенсиите на хората
07.05.2019 | 13:02
(0 гласа)

От 7-ми май експерти от НОИ и електронен калкулатор на сайта на НОИ ще смятат при кой метод възрастните хора ще получават по-висока пенсия. НОИ организира мобилни приемни в страната и в подразделенията на института, за да консултира гражданите за новите правила за изчиславане на пенсиите.

Пенсията вече ще се изчислява и по стар, и по нов начин, като задължително ще се изплаща по-високият размер, както реши Народното събрание неотдавна.

Сайтът на НОИ въвежда от днес и нов пенсионен калкулатор онлайн, за да могат хората и дистанционно да си пресмятат по кой метод им е по-изгодно да се пенсионират.

В ново заявление гражданите ще посочват дали по стария или по новия метод желаят да им се калкулира пенсията.

На местата, където Осигурителният институт няма офиси, ще бъдат направени изнесени приемни. Кандидатите трябва да представят цялата документация, доказваща кога, колко и срещу каква заплата са работили.

Припомняме, че на 19 април депутатите приеха окончателно промени в Кодекса за социално осигуряване, които засягат метода за изчисляване на пенсиите.

Измененията бяха приети със 102 гласа "за", без против и въздържали се.

С приетите промени пенсиониращите се

могат да изберат дохода от кои най-благоприятни три години преди 1997 година да бъде включен в изчисляването на пенсията,

дали да се включи доходът от периода 1997-1999 година или в изчисляването на пенсията им да се включи само осигурителния доход след 1999 година.

До 1 януари 2023 година лицата, които подават заявление за пенсия, ще могат да избират по коя от двете методики да се изчислява пенсията им.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...