Правителството уверява в стабилността на пазара за ток - 24novini.bg

Правителството уверява в стабилността на пазара за ток

22.04.2019 | 17:01
(0 гласа)

Представители на бизнеса и синдикатите се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. От бизнеса се опасяват от променливите цени на тока на свободния пазар, което води до несигурност и за тяхната работа. 

 

Петкова, обаче, увери, че борсата е стабилна, а дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44,10 лева. Като според думите й тази цена е ангажимент, който държавате е поела пред ЕК.

 

От 24новини, обаче, не веднъж сме ви показвали цените на тока на свободния пазар и подобна цена не винаги присъства. Показвали сме и цени, достигащи над 200 лева на киловат час.

За днес например цената на борсата е средно 58 лева за мегават час.

Цена на тока на свободната борса.

В „Ден напред“ цената за утре е от 53 лева в късните часове до 140 лева за мегават час.

Цена на тока на свободната борса.

На какво точно се основават твърденията на министъра и кой успява да купи евтин ток, обаче, не става ясно.

От декември месец насам бизнесът се оплаква от непостоянните цени на тока на свободния пазар, дори няколко пъти се стигаше до заплахи за протести. За такива, обаче, днес не се говори.

 

Бизнесът е подкрепил искането на държавата да даде нова държавна помощ за спасяването на „Марица Изток 2“. Отговор от Брюксел се очаква след празниците.

Около 200 млн. всъщност ни делят от декапитализацията на дружеството. Ние сме отправили искане до Европейската комисия именно с този размер на дълга да бъде увеличен капитала на ТЕЦ "Марица-Изток 2", посочи Теменужка Петкова.

А синдикатите дори предложиха включване на парите за вредни емисии в крайната цена на тока, т.е всички хора да плащат за производството на ток от въглища и през данъците си (с държавните субсидии) и със сметката си за ток.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...