КРИБ иска отлагане на ТОЛ-системата до 2020 - 24novini.bg

КРИБ иска отлагане на ТОЛ-системата до 2020

КРИБ иска отлагане на ТОЛ-системата и тя да важи само за магистрали и първи клас пътища КРИБ иска отлагане на ТОЛ-системата и тя да важи само за магистрали и първи клас пътища
15.04.2019 | 11:00
(0 гласа)

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изготви предложение за ТОЛ таксите и настоява те да бъдат отложени за началото на 2020 г. с аргумента, че твърде голяма брой пътища са в обхвата на ТОЛ-системата, АПИ не може да адимнистрира толква големи пирходи, каквито са заложени, и самата система не е готова. Те напомнят фал-старта на винетната електронна система и оставките около скандала и предупреждават, че въвеждането на ТИЛ-системата "на зелено", преди да е готова" граничи с престъпление.

 

От КРИБ са готови да предоставят технически и експертен ресурс на МРРБ за изготвяне на аргументиран и задълбочен план за действие по отлагането, пише в позиция, разпространена от Нова телевизия, чиито нов собственик Кирил Домусчием е и председател на КРИБ.

 

В позицията се изброяват най-големите български и международни превозвачи, членуващи в КРИБ

като Съюза на международните превозвачи с 480 транспортни дружества и над 10 000 ППС, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт - БАСАТ (товарни и автобусни превозвачи), с над 12 000 автобусни фирми, както и възложителите на превози, търговците на превозваните стоки, част от които също са членове на КРИБ.

Те изразяват положително становище, но поставят условия за

поетапно въвеждане на системата, намаляване обхвата на тОЛ-таксите само до магистрали и пътища първи клас и свързването й с НАП и Митниците.

Според тях в предложения обхват са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните пътища делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, като така ТОЛ-системата на практика включва автомагистрали, пътища клас I, II и III, а това прави България "единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища". В същото време България е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което означава, че в страната ни транзитният трафик има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа.

По-тази причина по-приемлив вариант би бил в обхвата на системата да бъдат включени

само автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа,

предлагат от КРИБ.

От КРИБ възразяват, че системата не е свързана с Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Това, според тях, е "предпоставка за основателни съмнения относно прозрачното събиране и разходване на сумите. В тази връзка предвидената цел за събиране – 1,3 млрд. лева на година изглежда повече от съмнителна", смятат те.

Като втори аргумент те добавят, че

АПИ има капацитет да усвоява годишно не повече от 800 млн. лева. А към планираните приходи от ТОЛ таксите трябва да се добавят и 300 млн. лв. от винетките.

"Към настоящия момент обаче най-важното обстоятелство е, че системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина

събирането на ТОЛ такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление,

казват те.

Във връзка с гореизложеното КРИБ настоява за отлагане на ТОЛ системата до началото на следващата година или по-точно докато не бъдат изпълнени горните условия.

В допълнение, за да се гарантира ефективността на системата, е задължително да бъде публикуван Доклад за ефективността на системата след извършените 6 месечни тестове, описани по техническото задание към публичната процедура за ТОЛ системата с цел да не бъдат допуснати технически затруднения при стартирането й и блокиране на транспорта в България. Все още са пресни впечатленията от провала на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този провал лавина от оставки в правителството, казват още големите работодатели.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...