КЗК на богатите: Държавата да строи данъчните складове - 24novini.bg

КЗК на богатите: Държавата да строи данъчните складове

Протестите против цените на горивата може да се възобновят от 1 април Протестите против цените на горивата може да се възобновят от 1 април
12.03.2019 | 11:30
(0 гласа)

Секторен анализ на пазара на горива на Комисията за защита на конкурентията (КЗК) установи, че злоупотреба с монопол на пазара на горива няма, но трябва да се насърчи конкуренцията. Органът признава, че концентрация има при съдържатели на данъчни складове, но определи като "търговска тайна" кои са участниците в концентрацията и не помести числа и документи, за да я докаже.

Констатира също, че данъчните складове не достигат, а причина за това е голямата инвестиция за изграждането им,

както и голямата бюрокрация, което от своя страна пречи на вноса на горива.

И тъй като било много скъпо да се направи данъчен склад, което е нормално, препоръча като "спешна мярка" държавата да изгради собствени държавни данъчни складове, които да се управляват от държавни дружества, и в тях търговците да си съхраняват техните горива при "равни условия".

С други думи, уж независимата КЗК предложи раболепно днес на премиера Борисов да замени частния монопол с държавен и да пренасочи още 1 мрд. лева от саниране към... данъчни складове.

Пример за страни с държавни складове били Португалия и Чехия.

КЗК критикува и новите касови бележки, като от мотивит

Антимонополният орган се самосезира през ноември 2018 г. за проверка на пазара за две години назад - в разгара на протестите срещу високите цени на горивата.

Протести имаше и срещу закона за горивата,

наречен "лобистки" и в полза на "Лукойл" в България и от представители на управляващата коалиция - в лицето на Валери Симеонов.

КЗК първа прави завоя с анализа си, като казва, че идеята на премиера касовите бележки в бензиностанциите да показват разбивка на цената на горивото за потребителя, била рискова.

"Създаването на собствен данъчен склад изисква висока по размер първоначална инвестиция, която е непосилна за повечето търговци, отнема сериозен финансов, административен и оперативен ресурс и има дългосрочна възвращаемост.

Процедурата по издаване на лиценз е тромава и бавна. Необходимо е закупуване на софтуер, измервателни и нивомерни системи, банкови гаранции, изпълнение на техническите изисквания във връзка с обекти с най-висок рисков клас, екологични изисквания, взривозащитност на съоръженията и др.", пише в документа на КЗК.

Органът посочва, че обявяването на начина на формиране на цената може да улесни пазарните играчи да договарят цени

или да се увреди конкурентната среда.

Ако фискалната касова бележка съдържа покупна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива.

От бранша - в случая от Петролната асоциация, която бе заподозряна в лобизъм при приемането на закона, предупредиха, че от

1 април 2019 г., когато новите касови бележки трябва да се появят, може да има недостиг на горива и да се затварят бензиностанции.

Стигна се до среща с премиера Бойко Борисов по темата.

Засега обаче не се планира отлагане. КЗК предлага да бъде сформирана работна група, за да бъдат обсъдени тези предложения.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...