Боновите книжки - с акции от 400 предприятия на печалба - 24novini.bg

Боновите книжки - с акции от 400 предприятия на печалба

2,5 млн. души са купили акции в боновите си книжки от близо 600 предприятия 2,5 млн. души са купили акции в боновите си книжки от близо 600 предприятия
10.03.2019 | 20:00
(1 глас)

Публичните дружества от масовата приватизация са 91, а непубличните - 545. Над две трети от тях за последните 5 години приключват финансовата година на печалба. Това съобщи Централният депозитар, който отговаря за акциите на гражданите, вписани в боновите им книжки.

Депозитарят публикува данни за състоянието на предприятията,

от които гражданите са закупили преди 30 години акции при масовата приватизация. "Само една четвърт от тези печеливши дружества гласуват и разпределят дивидент", посочват още от ведомството.

Акциите в боновите книжки се проверяват чрез лицензирани агенти или посредници срещу заплащането на такси. Депозитарят обаче се обяви

за премахването на таксите за проверка къде са акциите и колко струват те, ако гражданите искат да ги продадат.

Около 20 лева струваше да се прехвърли бонова книжка от починал на наследник. Но около 12-15 % от стойността на акциите, с които предстои да търгуват хората от боновите си книжки, щяха да отиват за други такси.

За да продаде гражданин акции на стойност около 250 лв. например - тоест 25 акции по 10 лева - той трябваше да плати около 30-40 лева такси и комисионни общо.

Със съобщението за

"премахване на всички такси за операциите на гражданите с акции от приватизацията (до определен обем на пакета)"

ведомството казва, че вероятно тези такси ще отпаднат. Те обаче са категорични, че

едва между 5 и 10% от дължимата сума за дивиденти на собствениците на акции се търси от правоимащите,

а самите собственици реално не участват в работата на дружествата, от които са си купили акции, нито в разпределението на печалбите от тях.

Трябва да има информационна кампания и въвеждане на облекчени процедури по проверка на активите

на хората в боновите книжки чрез интернет и други дистанционни канали, смятат още от Централния депозитар. На сайта на Министерството на финансите има публикувана концепция за „спящи“ акции в боновите книжки, но срокът за общественото й обсъждане изтече преди около месец.

В боновите книжки на над 2,5 млн. българи има спящи над 2 млрд. лв., според досегашните данни и обяви концепция за тяхното съживяване.

Срещу концепцията на Владислав Горанов обаче се обявиха омбудсманът Мая Манолова и безнесът в лицето на Българската стопанска камара, начело със собственика на Дарик радио Радосвет Радев.

Омбудсманът Мая Манолова критикува частта от идеята, според която, ако не си потърсиш акциите, те да бъдат одържавени.

На 18 януари Стопанската камара (БСК) също се обяви срещу идеята на Финансовото ведомство за боновите книжки, като нарече концепцията "лобистка и незаконна".

 

Припомняме още, че без такси, според Централния депозитар, ще се правят:


- операциите по прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник;
- първата продажба на акциите;
- процедурата по наследяване на акциите от боновите книжки на починали родители и близки;
- всички справки за съответните акции от техните притежатели.

Посочената мярка ще бъде безсрочна и ще влезе в сила, когато се одобри и приеме концепцията на финансовия министър за боновите книжки.

Преди няколко седмици 24новини.бг описа 7-те стъпки, които гражданите трябва да направят, за да проверят, прехвърлят или търгуват с акциите си.

Всичко за акциите в боновите книжки и какво да правите с тях, четете в 24новини.бг, където следим процеса, решенията на институциите и оправомощените търговци и посредници, които гражданите да търсят за повече информация.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...