Акциите на хората от боновите книжки били във фирми на печалба - 24novini.bg

Акциите на хората от боновите книжки били във фирми на печалба

почти всички предприятия, от които хората са си купили акции в боновите си книжки, били на печалба почти всички предприятия, от които хората са си купили акции в боновите си книжки, били на печалба
26.02.2019 | 12:00
(0 гласа)

Централният депозитар, който отговаря за акциите на хората в боновите книжки, публикува данни за състоянието на предприятията, от които гражданите са закупили преди 30 години акции при масовата приватизация. От Депозитаря съобщиха за акциите в боновите книжки по-рано, че предстои премахването на таксите за проверка къде са акциите и колко струват те, ако гражданите искат да ги продадат.

 

 

По данни на Депозитаря, публичните дружества от масовата приватизация са 91, а непубличните - 545. Над две трети от дружествата за последните 5 години приключват финансовата година на печалба.

От ведомството обаче обръщат внимание, че

едва между 5 и 10% от дължимата сума за дивиденти на собствениците на акции се търси от правоимащите,

а самите собственици реално не участват в работата на дружествата, от които са си купили акции, нито в разпределението на печалбите от тях.

"Само една четвърт от тези печеливши дружества гласуват и разпределят дивидент", посочват още от ведомството, като казват, че това е "съществен проблем хората реално да упражняват правата си в съответните дружества, респективно разпределените от емитентите дивиденти да достигат до гражданите".

Трябва да има инфомационна кампания за гражданите и въвеждане на облекчени процедури по проверка на активите

на хората в боновите книжки чрез интернет и други дистанционни канали, смятат още от Централния депозитар и декларира "пълната си подкрепа за публикуваната от Министерството на финансите концепция за „спящи“ акции в боновите книжки". Според ведомството чрез концепцията "ще се увеличи ликвидността и оборотът на капиталовия пазар". Депозитарят иска и да участва в обсъжданията на законодателни промени, пише още на сайта на ведомството.

Припомняме, че Министерството на финансите обяви, че в боновите книжки на над 2,5 млн. българи има спящи над 2 млрд. лв., според досегашните данни и обяви концепция за тяхното съживяване.

Срещу концепцията на Владислав Горанов обаче се обявиха омбудсманът Мая Манолова и безнесът в лицето на Българската стопанска камара, начело със собственика на Дарик радио Радосвет Радев.

Омбудсманът Мая Манолова критикува частта от идеята, според която, ако не си потърсиш акциите, те да бъдат одържавени.

На 18 януари Стопанската камара (БСК) също се обяви срещу идеята на Финансовото ведомство за боновите книжки, като нарече концепцията "лобистка и незаконна".

По отношение на таксите, те са част от процеса на установяване от кои предприятия хората са купили акции преди 30 години и колко струват те сега.

Около 20 лева струваше да се прехвърли бонова книжка от починал на наследник. Но около 12-15 % от стойността на акциите, с които предстои да търгуват хората от боновите си книжки, щяха да отиват за други такси.

За да продаде гражданин акции на стойност около 250 лв. например - тоест 25 акции по 10 лева - той трябваше да плати около 30-40 лева такси и комисионни общо.

Със съобщение на сайта на Централни депозитар миналата седмица обаче се казваше, че предстои

"премахване на всички такси за операциите на гражданите с акции от приватизацията (до определен обем на пакета)".

 

Припомняме още, че без такси, според Централния депозитар, ще се правят:


- операциите по прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник;
- първата продажба на акциите;
- процедурата по наследяване на акциите от боновите книжки на починали родители и близки;
- всички справки за съответните акции от техните притежатели.

Посочената мярка ще бъде безсрочна и ще влезе в сила, когато се одобри и приеме концепцията на финансовия министър за боновите книжки.

Преди няколко седмици 24новини.бг описа 7-те стъпки, които гражданите трябва да направят, за да проверят, прехвърлят или търгуват с акциите си.

Всичко за акциите в боновите книжки и какво да правите с тях, четете в 24новини.бг, където следим процеса, решенията на институциите и оправомощените търговци и посредници, които гражданите да търсят за повече информация.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...