Концепцията за боновите книжки – лобистка и незаконна - 24novini.bg

Концепцията за боновите книжки – лобистка и незаконна

Концепцията за боновите книжки – лобистка и незаконна снимка: БСК
10.02.2019 | 19:00
(1 глас)

Българската стопанска камара – БСК разкритикува концепцията за боновите книжки, представена от Министерствот на финансите и министър Владислав Горанов в експертно становище, публикувано на сайта на Организацията. 

 

Според БСК предложението има лобистки цели, а данните, които се посочват, би трябвало да са тайна и никой да няма достъп до тях, включително и министерството.

 

Според БСК няма значим проблем от обществен интерес, който да провокира нуждата от подобни действия, освен че хората не знаят или не се интересуват от боновите си книжки. А вместо да се справя с проблема, държавата предвижда наказание за неактивните или незнаещи хора.

Те не виждат смешност от предприемане на действия, а се предлагат „заблуждаващи методи за оценка на целесъобразността на Концепцията“.

„Документът прокарва едновременно лобистки и дискриминационни идеи,

от пряк материален интерес на тесен кръг частноправни субекти (съществуващи и нарочно създавани в бъдеще), което е недопустимо“, посочват от БСК.

Кратките срокове, изземването на правана частни субекти, чието управление ще се избира и назначава от политически лица, при грубо потъпкване на добрите корпоративни практики и който ще окаже огромен натиск на капиталовия пазар с господстващото си положение, също са сред критиките от БСК.

Според тях мерките може да доведат до срив на борсовия пазар и така редица инвеститори да загубят капитал.

„Идеите, поставени на обсъждане в Концепцията, са в пряко противоречие и в разрез с демократичната система и пазарната икономика на България, както и с правната рамка и практика на ЕС“,

поясняват от БСК.

 

Очевидно, крайната цел на Концепцията е инвестиционното й творение да се еманципира от създателите си и да заживее самостоятелен инвестиционен живот в полза на управляващите го“, се казва в становището на БСК.

От организацията посочват, че снабдяването с информация за броя на акциите, колко пари са и какви операции се извършват, е незаконно според Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

След като авторите на Концепцията не би трябвало изобщо да разполагат с цитираната информация, те не би следвало да имат възможност и да дефинират подобен проблем, посочват от Организацията.

Срещу конценцията на министър Горанов за боновите книжки се обяви и омбудсманът Мая Манолова като я определи за противоконституционна. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...