Левон Хампарцумян: Живеем по-добре от преди 30 години - 24novini.bg

Левон Хампарцумян: Живеем по-добре от преди 30 години

10.02.2019 | 09:11
(0 гласа)

Днес живеем по-добре, отколкото преди 30 години. Останалото е носталгия по хормоналните нива. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния неделен блок на Нова телевизия. 

По думите въпросът е на по-предприемчивите да се създадат по-добри условия за бизнес и да има подходяща среда. Техният успех ще се транслира в успех и на други хора, като работни места и заплати, обясни той. 

Според него прогнозата на премиера Бойко Борисов да се вдигнат заплатите в бюджетната сфера с 10 процента е реалистична. Проблемът не е обаче колко заплатите и ще се вдигат ли, а че има цели сектори и обществени групи, които са непригодни за пазара на труда.

"Нещата куцат там, където хората нямат необходимото ниво да подготовка, нямат образование и са фукнционално неграмотни", обясни той. 

По отношение на растящия евроскептицизъм банекрът коментира, че проблемът е, че политиците бяха създалс свърх очаквания за ЕС. Слава Богу хората са по-предпазливи, когато говорят за еврозоната, заяви той.  

"Еврото го имаме в джобове си още от 20 години, когато се върза лева за еврото", коментира той и прогнозира, че сътресенията, свързвани с премиенаването към общата валута са били претърпени тогава. 

Банкерът обясни, че кредитите взети в лева ще се превалутират в евро и се очаква да има регулации, за да се ограничи възможността на банките от прекомерки печалби за сметка на потребителите. 

Еврото нито ще ни дръпне назад, нито напред. еврото е просто по-надежден измерител.

 

Очакванията на Хампарцумян очакванията за 2019г. са да няма да има бум на кредитие, но ще има растеж на жилищния пазар. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...