Борисов с поредно шумно откриване на още от същото - 24novini.bg

Борисов с поредно шумно откриване на още от същото

08.02.2019 | 17:01
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов е показал през последните години, че шумните откривания и акции са по неговия вкус.

В третия си мандат Борисов не спира да повтаря колко добре се справят с борбата с контрабандата, а дори успя да убеди и ЕС в това, за да получи похвала.

Наши читатели, обаче, ни разказаха,

как се влиза на българската граница - без сериозни проверки и може да се пренесе всичко.

Почти няма абитуриент преминал границата с Гърция или Турция около баловете без марихуана, а и в момента положението не е сериозно затегнало.

Ако пътувате с влак до Турция, никой не ви проверява багажа, нито на вход, нито на изход, пишат наши читатели. Проверихме как става и преминаването с автобус на същата граница и отново никой не проверява багажа на пътниците. За сравнение, на влизане в Турция багажът на всички преминава през скенер.

Именно подобни ситуации карат хората да не вярват на всичко, което чуват за борбата с контрабандата, но пък за тези, които не са пътували, видяното по телевизията им изглежда истинско. Именно затова и днес беше гръмко представен новия център за борба с контрабандата.

Акцентът беше поставен върху контрабандата на горива и това, че ще се следи всеки кораб на пристанищата. „Публичната акция“ идва сякаш като отговор на честите обвинение на БСП, че през пристанищата у нас минава голямата контрабанда на горива.

Новият център ще следи всичко с камери и ще има достъп до всички бази данни в страната, а в него ще работят МВР, Агенция „Митници“, ГДБОП, ДАНС.

Според Светослав Първанов, заместник-управител на фирма за внос и търговия с горива, от 2014 година две наредби задължават пристанищните оператори да обезпечат терминалите си със съответните мерки за сигурност, включително и видеонаблюдение. Преди няколко години бяха въведени и различни технически средства за измерване и контрол, които предават онлайн към НАП и Агенция „Митници“ всяка транзакция, която се извършва през тези пристанища.

Т.е всичко, което днес беше шумно обявено, го има от години. Но според премиера Борисов, досега всички са работели много добре, но сега ще имат и комуникация и всичко ще стане още по-добре. 

Според експерти, обаче,

видеонаблюдението няма да да реши нито проблемите на входа, нито проблемът със системата БАЦИС към митниците, нито пък този с ведомствените бензиностанции.

Миналата година сериозен скандал със системата БАЦИС предизвика сериозни критики към Агенция „Митници“. През януари 2018 година стана ясно, че служители на Агенция "Митници" са изменили съдържанието на системата с цел прикриване на следи, изтрити са файлове, тирове са минали с контрабанда за стотици милиони.

Стана ясно също, че БАЦИС е изградена така, че да не отчита следи и няма архивиране, заради което е прекратена и прокурорската проверка по случая.

И днес съмненията за системата остават валидни, а според експерти това е един от сериозните пробиви в Митниците.

Така напрактика излиза, че въпреки рекламите на новия център, на високорезолюционните камери носят политически дивиденти, но дали ще има и реален ефект върху борбата с контрабандата ще стане ясно след месеци. А днес бяхме свидетели на поредно шумно откриване на още от същото, както става ясно от думите на експертите. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...