Свързаната с Гинка Върбакова Петрана Пайтакова е трябвало да изгради соларен парк за 2 млрд.лв - 24novini.bg

Свързаната с Гинка Върбакова Петрана Пайтакова е трябвало да изгради соларен парк за 2 млрд.лв

Соларният парк в Априлци на "Реал Стейтс" на Петрана Пайтакова е трябвало да бъде инвестиция за 2 млрд.лева Соларният парк в Априлци на "Реал Стейтс" на Петрана Пайтакова е трябвало да бъде инвестиция за 2 млрд.лева
25.02.2018 | 18:39
(1 глас)

Още през янури 2010 година bTV излъчва два репортажа с живи включвания от Пазарджик, в които герой се оказва не кой да е, а свързаното лице с купилата ЧЕЗ Гинка Върбакова - Петрана Пайтакова като собственик на фирмата "Реал стейтс". Пайтакова е майка на Гинка Върбакова, по информация на различни медии. "Реал стейтс" купува терен за фотоволтаичен парк като единствен участник в търг на Община Пазарджик, но вместо соларни съоръжение започва ударна сеч на вековни дървета. Двете бизнесдами заедно - Върбакова и Пайтакова, дъщеря и майка - са в съвета на директорите на "Инерком груп" заедно със сестрата Малина Върбакова, а съпругът на Гинка Върбакова - Слави Върбаков - е консултант на соларния парк до Априлци.

 

Припомняме, че Петрана Пайтакова и Гинка Върбакова са част от „Инерком груп“, която пък е собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич и нашумяха с купуването на активите на ЧЕЗ в България.

Справка в регистрите показва, че фирмата притежава три фотоволтаични парка у нас - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик.

Именно по изграждането на парка в с.Априлци, който е трябвало да бъде готов до 2012 година и бил планиран като най-голямата инвестиция от този вид в Европа, в местни и национални медии излизат публикации за поголовна сеч на вековни букови гори от закупения от фирмата на майката Пайтакова "Реал стейтс" терен, за който пък е имало обжалване в съда. Репортажи правят bTV, в. "Сега", Дарик и други национални медии, а местният сайт "Виделина" разказва в поредица статии казуса, включително защо паркът не е изграден в крайна сметка.

Соларният парк е трябвало да бъде с капацитет първо 50, а после 80 мегавата, над 50 работин места и инвестиция до 2 млрд.лева, разказва репортажът на bTV. Преразвянето на лентата е направено от съпруга на Гинка Върбакова - Слави Върбаков, който е обявен като консултант по проекта на тъщата си, кмета на Пазарджик Тодор Попов и областния управител Дончо Баксанов. Фирмата изпълнител "Реал стейтс" трябвало да построи този парк с колосални за страната размери, който е същият фотоволтаичен парк в Априлци, който сега се води в активите на фирмата "Инерком", купила ЧЕЗ. Публикации в местиня сайт "Виделина" на журналиста Валентин Ненков обаче разказват както за въпросните 2 000 декара общинска земя край село Априлци, която се оказва продадена за фотоволтаичния парк и сечта там, така и за сагата с непостроения фотоволтаичен парк. Фирмата на Пайтакова е забавила строежа на фотоволтаиците, потърсила е купувач за земята, след като не е получила одобрение на ОбС да добави още декари към терена и идва 2015 година, когато промени в Закона за енергетиката я отказват от този проект, за което свидетелства заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране от 28 декември 2015 г. Решението на регулатора за прекратяването на този лиценз е от 11 май 2016 г., сочи справка на "Капитал". Така паркът на практика не е изграден.

Доста преди това обаче, през 2010 година, по повод тогавашния "пура гейт", нашумял с изпращани СМС-и от кмета до местен бизнесмен, bTV прави живи включвания от Пазарджик за провежданите в полза на конкретин фирми обществени поръчки. Така в полезрението на репортажа попада и сегашната нова собственичка на ЧЕЗ (заедно с Гинка Върбакова и нейна майка), а именно Петрана Пайтакова и нейната фирма "Реал Стейтс", сдобила се с терена  за фотоволтаичен парк на цена малко над 400 хиляди лева. Местни хора, както и журналистът Валентин Ненков, обясняват, че там е предприета поголовна, ударна сеч на дървета по на 60-80 години. За сечта пред медиите разказва и кметицата на село Априлци Величка Георгиева.

"Беше продадена земята по начин, по който друг не може да я купи, с такива условия в конкурсната документация. На цена, която според мен, а и не само според мен е твърде ниска. Буквално за броени дни, след като фирмата закупила терена стана негов собственик, дърветата бяха тотално изсечени. През нощта бяха извозвани в неизвестна посока", разказва журналистът Валентин Ненков, а в разследването си от м. август 2008 г. той публикува във "Виделина" подробно случая с обществената поръчка, спечелена от скандалната Петрана Пайтакова и съдбата на соларния парк.

"По общи сметки на кубическите метри и тировете, които местните хора бяха засекли да изнасят тази гора, става дума за сума може би над 5 милиона лева", пояснява председателят на едната от групите общински съветници в Пазарджик и добавя, че "се вижда, че не става една фирма, която е регистрирана преди два месеца преди това да изпълни инвестиция за 2 млрд. лева - звучи несериозно".

Земята е продадена от общината за малко под половин милион лева. И понеже фирмата, спечелила конкурса за огромния проект, е "Реал Стейтс" ЕООД, bTV правят проверка в базата данни ДАКСИ. Така установяват, че неин едноличен собственик и управител е 60-годишна тогава жена от Пазарджик - Петрана Пайтакова (същата от групата "Инерком", купила ЧЕЗ преди 3 дни).

Въпреки очакваната инвестиция от колосалните 2 млрд лева, коментира репортерът на bTV, според данните за фирмата, общият капитал на "Реал стейтс" е едва 5 000 лева. Това предизвика екипа на телевизията да потърси собственика на адреса на фирмата. Разследването им ги отвежда в един от крайните пазарджишки квартали, но така и не намират Пайтакова.

"Човек започва да си мисли, че тя купува евтино, продава дървесината и след това пак продава със сериозна печалба въпросната земя. Тоест една такава куха сделка за общината", обяснява журналистът Валентин Ненков в репортажа. И се оказва прав - 8 години по-късно соларен парк в с. Априлци, който да е най-големият в Европа, с 80 мегавата мощност и 2 милирада лева инвестиция, няма, а "Реал стейтс" е получила прекратяване на лиценза от КЕВР 8 години след като е спечелила търга за 2 хиляди декара земя с вековни дървета, като едниствен играч на този търг.

По случая с фирмата "Реал стейтс" сечта и соларния парк до с.Априлци още тогава е започнало разследване на икономическа полиция, съобщава bTV. Днес консултантът на проекта Слави Върбаков е съпруг на купувачката на българските активи на ЧЕЗ на стойност над 300 милиона евро - Гинка Върбакова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...