НАП търси касов бон при плащане с биткойни - 24novini.bg

НАП търси касов бон при плащане с биткойни

НАП търси касов бон при плащане с биткойни НАП търси касов бон при плащане с биткойни
02.02.2019 | 12:00
(0 гласа)

„Аз не мога да кажа, че ще тръгнем да глобяваме търговците, които приемат разплащания с биткойн, но моят съвет към тях е да, да издадат фискален бон, тъй като на нас това много ни прилича на разплащане със заместващо парите платежно средство”. Това каза пред bTV Росен Иванов, Директор на Дирекция „Данъчна и осигурителна методология” в НАП.

Звучи като виц, но НАП наистина апелира за касов бон при плащания с биткойни.

Няма как да е другояче - законът е такъв и се движи след тенденциите, както обикновено.

Вече и съвсем незаинтересованите от финанси знаят, че и в София се извършва интензивно плащане с биткойни на всякакви стоки и услуги, а някои от по-прогресивните в дигиталните финанси вече имат и специални разплащателни карти в биткойни. И не от вчера.

НАП няма как да е в мейнстрийма на модерните разплащания обаче, ако Народното събрание не задължи НАП да е там.

Затова НАП предизвиква снизходителна усмивка, кагота някой от тям обяви, че за плащания с биткойни ще се търси касов бон.

Това, че няма каса, т.е. наличие на банкноти, за НАП не е важно - те си търсят касовия бон, шегуват се хората в социалните мрежи, но

проблемът става законодателен, а не на НАП. Докато законът не каже друго, НАП може да глобява за плащания в биткойни.

Разбира се, че законодатерството винаги изостава след динамичните обществени промени. НАП би могла, чрез Министерския съвет и финансовото ведомство например, вместо да санкционира модерните платци заради това че са модерни, да събира данъци от техните модерни плащания.

Т.е. да инициира промени в закона, в които плащанията с биткойни да се регламентират. Така или иначи хиляди хора вече ги практикуват, което значи, че хиляди транзакции остават скрити за НАП.

А ако сделките са с ДДС? А те са. Хаосът е сигурен.

В столицата вече има обекти, приемащи разплащания с биткойни и други криптовалути. Платците по този начин не са много, но ги има. И плащат. Криптовалутата стана популярна преди две години, когато 1 биткойн достигна 30 000 лв., после си срина с около 70-80 %, но така или иначе това е бъдещето - дигиталните пари, казват експертите.

Плащането отнема около 4-5 минути, дори повече.Първо се сканира код, после се изписва парола и се изчаква потвърждаване. Дигиталните пари идват, а клиентът си тръгва със стоката в ръце. Ако изобщо го прави в търговски обект. Стотици сайтове вече предлагат онлайн-пазаруване с биткойни. Все още пазаруване с дигиталните пари става тромаво и бавно, но до година-две с биткойни ще се плаща, както с банкова карта, сочат прогнозите.

 

Биткойни за транзакции у нас се използват рядко, но те ще навлязат в търговията. В развития свят не е рядкост да си платиш от нощувка в хотел, през кола под наем до имот и нов автомобил с биткойни. Т.е. тенденцията е в ход. И НАП ще е добре да не тича след нея, а да я направлява. За да събира пари в хазната.

Освен че са нови и спорни, виртуалните "банконти" са извън закона засега. А НАП може да настоява това да се промени.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...