"Топлофикация" събира дългове по домовете - 24novini.bg

"Топлофикация" събира дългове по домовете

"Топлофикация" събира дългове и сметки по домовете на хората, съобщават потърпевши в сигнали "Топлофикация" събира дългове и сметки по домовете на хората, съобщават потърпевши в сигнали
02.02.2019 | 09:30
(0 гласа)

Общинското дружество "Топлофикация" е предприело нова тактика на събиране на дългове и сметки от клиентите в София, която е на границата на закона. Това става ясно от сигнал до 24новини.бг от домоуправител на етажна собственост в "Дианабад", на границата с "Мусагеница". За същата практика пише днес и друго столично издание.

 

Мъжът е домоуправител на етажната собственост в района на Метростанция "Г.М.Димитров" в "Дианабад" в столицата. Първо зънели по телефона няколко пъти за дълг от 62 лв. и го питали кога ще го изплати. Служителите посочвали конкретна дата, на която той да се ангажира да плати сумата. 

Това първо му се случвало в лично качество като клиент на дружеството, но впоследствие, като домоуправител, живеещи във входа му разказали, че и към тях имало такива обаждания. Те се оказали десетки.

Хората били притеснявани и за малки, и за големи суми - за 106 лв., 230 лв., 78 лв., 450 лв.

Обажданията първо били по телефона с чести позвънявания и цитиране на всякакви данни за адреса, ЕГН-то, задължението, последното направено плащане и т.н.

След това обаче служителите

започнали да идват пред входа и да опитват да влизат по домовете.

Четири такива случаи имаме за декември, през януари веднъж опитали да влязат, но бдителна съседка започнала да разпитва и казала, че ще извика полицията. Тогава те си тръгнали със списъците си, обяснява домоуправителят.

За подобен случай, но с друга сума - също незначителна, пише днес и в. "Монитор".

Изданието описва подобен инцидент с човек, който пък имал задължение 80 лв.

"Софиянец е казал, че преди дни хора от "Топлофикацията" са позвънили на вратата му и са му напомнили за оставащи около 80 лева от сметката му за декември", пише изданието, като посочва, че служителите на столичното парно нямат право да безпокоят абонатите в домовете им.

Служителите от случая в "Дианабад" се появявали около 9.00 сутринта пред входа и искали да бъдат допуснати по домовете.

Казват, че са от "Топлофикация" и идвали за парното, но нямат карти, разказва авторът на сигнала.

"Търсят титулярите на сметките и питат на коя дата ще се плати сметката, носят някакви списъци с много лични данни, а не се знае дали са наистина от "Топлофикация", казва още мъжът.

"Нямат касови апарати, как ще им даваме пари... зловеща работа!",

потвърди пред наш репортер той.

Разказа и за същите инциденти в етажна собственост и в района на супермаркета на "Мусагеница", където живеели негови пирятели. Случаите са напълно аналогични - първо звънят по телефона и цитират данни, после идват на място и опитват да влизат във входа, по домовете, за да събирали дългове, описва общите неща мъжът.

Проверка на 24новини.бг показа, че на сайта на "Топлофикация" няма официална информация за практика на дружеството да събира задължения по домовете на хората.

Припомняме, че около 90 млн. лв. от парите на общинското дружество потънаха в КТБ при фалита на банката. Дружеството е с принципал кмета на общината Йорданка Фандъкова, тъй като е общинско. Това е едно от двете големи общински дружества заедно с Центъра за градска мобилност, който пък (ЦГМ)q от своя страна, е с дълг от 80 млн. лв.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...