Опашките в Банско продължават, политиците или еколозите са виновни - 24novini.bg

Опашките в Банско продължават, политиците или еколозите са виновни

26.01.2019 | 14:00
(0 гласа)

Икономистът Владо Каролев публикува в социалната мрежи видео, на което се вижда дългата опашка от скиори в Банско. Всичко очакват едно – лифта. 

 

Според експерта политиците са виновни, че 10 години не може да се стигне до решение за нов лифт в Банско. 

 

„Как сте, за петък идеално? И тези българи и чужденци се чувстват идеално на опашката в Банско. В парламента някои хора как ли ще обяснят, че 10 години не могат да поправят една запетая, та на тези 2% от парка да се построи един лифт? И не само това, ами с решението на ВАС блокираха всякакво развитие на планинския туризъм в общините София, Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Белово, Костенец, Самоков, Сапарева баня, Дупница, Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански, Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Павел баня, Карлово, Антон, Пирдоп, Сопот, Перник и Самоков. Обяснението - едни швейцарски франкове през едни НПО-та :D И не се крият вече, а си казват, че те защитават визията на алпийските държави за (липсата на) планински туризъм в България - ние сме за бой, че си продадохме туризма и планините“, написа Каролев, който е един от защитниците на идеята за втори лифт на Банско именно в името на ски туризма и икономиката.

Всъщност

ВАС не е забранил развитието на планинския туризъм.

В Закона за защитените територии ясно се посочва, че „в националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.”

Възможности за развитие на ски туризъм в България има много и голяма част от тях са извън защитени територии и национални паркове, дори сред посоченито от Каролев като Самоков, например.

Според експерти има и възможност за построяване на втори лифт на Банско, но трябва да се измине процедурата за екологична оценка на въздействието, нов план за управление на Национален парк Пирин, даване на възможност на повече инвеститори да изявят интерес и редица други изисквания. 

 

Факт, обаче, е че от години проблемът в Банско съществува и всички обещават да го разрешат, но реални действия няма. Министър Нено Димов призна, че от 2001 година има проблем с концесионера на Банско. Но едва след като главният прокурор заяви, че той ще се намеси Нено Димов се сети да направи среща с концесионера. До скоро никой не знаеше кой е собственикът на Юлен, но изведнъж като такъв се появи скиорът Марк Жирардели, но съмненията останаха. Дали и кога ще се разреши проблемът с концесионния договор, който е нарушен, не е ясно. Сигурно е, обаче, че този пример подкопава доверието в институците и е съвсем разбираемо защо еколозите и гражданите са внимателни с всяко решение на властта. 

Друг интересен факт е, че планът за управление Национален парк Пирин 2014 – 2023 все още не е приет, тъй като няма екологична оценка и оценка за съвместимост. Вече половината от времето му за изпълнение е изтекло и съвсем скоро ще трябва да започне подготовката на нов. Но как да се напише нов като нищо в последните години не е направено, като няма стратегия какво трябва да се случи, са резонни въпроси. 

Но за това отново се обвиняват еколозите, които атакуваха Плана в съда и там бяха потвърдени аргументите им, а не отговорните за това, че планът не изпълнява не чужди, а българските закони.

Според министъра на околната среда и водите

Нено Димов еколозите са по-вредни от бедствията.

Но министърът не намира проблем с липсата на екологични оценки, за което не еколозите носят отговорност. 

Това показва, че проблемът не е във ВАС, а в

липсата на ясна стратегия за управление на туризма, на националните паркове и спазване на законите.

Всички искат повече туристи, повече пари от туризъм, повече инвестиции и добри отзиви за България, но как никой не казва. А през това време ние продължаваме да гледаме планове за управление без екологични оценки, незаконни постройки около пистите, разораване на дюни по морето, изливане на още бетон на плажа, скандали около концесионните договори. 

Ако наистина всички толкова искат развитие на зимните курорти, а и не само, е крайно време работата да бъде свършена както трябва и както е написано в закона. Защото иначе битката между псевдоеколози, псевдополитици и псевдоексперти ще продължи, а туристите бързо ще се преориентират, колкото и Ангелкова да твърди обратното.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...