Бизнесът против идеята на Горанов за боновите книжки - 24novini.bg

Бизнесът против идеята на Горанов за боновите книжки

18.01.2019 | 21:00
(1 глас)

Бизнесът се обяви срещу лансираната вчера идея парите в боновите книжки от масовата приватизация през 1990-те да бъдат "развързани" през вкарването им в инвестиционни фондове. Днес Българска стопанска камара излезе с нарочна позиция против идеята.

Според тях тя съдава предпоставки за принудително отнемане на собственост. 

"Изразяваме тревогата си от това, че подобни мерки и действия представляват опасна и неприемлива обществена несправедливост към всички български граждани, придобили ценни книжа от процеса на масовата приватизация в България.", пише в позицията на камарата. 

Според тях първият проблем е, че няма синхронозиране на регистрите. А вторият, че не може акциите да преминават към държавата, ако хората не предприемат действия. 

 

Считаме, че провеждането на „активна национална информационна кампания“ е безпредметна и би била абсолютно неефективна, ако не е обезпечена с решения, които да улеснят достъпа до информация и да създадат обоснован икономически интерес за гражданите и бизнеса.

От камарата смятат, че гражданите ще бъдат натоварени с допълнителни такси и това допълни ще демотивира хората да предприемат действия с акциите си. 

 

Работодателите посочват, че идеята не е обсъждана преварително с тях и настояват концепцията да бъде обсъдена в Съвета за развитие на капиталовия пазар, едва след което да бъде представена отново за обществено обсъждане.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...