И Македония искала участие в АЕЦ "Белене" - 24novini.bg

И Македония искала участие в АЕЦ "Белене"

17.01.2019 | 16:20
(0 гласа)

Македония има интерес да участва в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" стана ясно от информация на пратеника на БНТ на Българо-македонския форум, който се провежда днес в Скопие. 

 

Българската делегация се води от вицепремиера Томислав Дончев, който е провел редица срещи с македонски представители. 

 

Сред обсъжданите теми са АЕЦ "Белене", газовия хъб "Балкан", доизграждане на коридор номер 8, жп линията Скопие-София. Обсъждано е и започване на работа по съвместен граничен контрол.

Основната идея на форума е засилване на икономическото сътрудничество между страните. В него участват и над 50 български фирми от миннодобивната и хранително-вкусовата промишленост, транспортната комуникация, строителството. 

 

Инетерес от страна на Македония за участие в сделката беше обявен още миналата година. Според посланика на Македония у нас Мариан Гьорчев изграждането на АЕЦ "Белене" ще даде възможност на балканските държави да имат собствен източник на ток. Страната има проблем със снабдяването и доставките на електричество, така че подобен проект изглежда добър за тях, тъй като нямат възможност за собствен. 

 Официална информация за срещите и постигнатите договорености и има ли конкретни предложения от македонската страна за Белене все още няма. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...