Правната комисия отхвърли ветото на президента за тайните арести - 24novini.bg

Правната комисия отхвърли ветото на президента за тайните арести

15.01.2019 | 15:40
(0 гласа)

С 10 гласа "за" срещу 6 гласа "против" депутатите от правната комисия в парламента препотвърдиха поправките в Наказателния кодекс и на практика отхврълиха поредното вето на президента Румен Радев. 

 

Спорният текст засягаше т.нар. тайни арести или възможността близките на арестуваните да не бъдат уведомявани в първите 48 часа. Поправката също предлага близките на арестувани непълнолетни пък да не бъдат уведомявани за 24 часа. 

 

Мотивите на президента бяха представени от правния му съветник проф. Емилия Друмева, която се опита да убеди депутати, че ветото не било инструмент за конфронтация. 

През цялото време шефът на правната комисия Данаил Кирилов и колегата му от ГЕРБ Димитър Лазаров настояваха, че несъобщенит арести ще се случват в много малка част от случаите и че задържаните ще имат достъп до адвокатска защита от самото начало на ареста. 

Според Кирилов правото на уведомяване не било разписано в Конституцията, затова не се нарушавали конституционни права, както твърдят от БСП, но пък очаквал текстовете да бъдат все пак атакувани в Конституционния съд. 

Ако не уважим мотивите на ветото, демокрацията ни ще тръгне в опасна плоскост, предупреди депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Според социалистите проблем е, че не е прецизирано за какви престъпления трябва да се прилага тази разпоредба. 

 

Досега парламентът е приел само едно от 12 вета на Радев. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...