Властта, синдикатите и бизнесът се разминаха за цената на тока - 24novini.bg

Властта, синдикатите и бизнесът се разминаха за цената на тока

08.01.2019 | 17:10
(0 гласа)

Правителството, бизнесът и синдикатите не се разбраха за цената на тока и състоянието на енергетиката. Това стана ясно от изявленията след извънредното заседания на Тристраннния съвет за сътрудничество. 

 

От бизнеса и профсъюзите предупредиха, че енергийната политика на страната има сериозни дефекти, а енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че държавата не може да влияе на цените на електроенергията. 

 

Според министъра цената на тока в България е най-ниска в Европа и българският бизнес е изключително конкурентноспособен в това отношение. Според бизнеса ситуацията на пазара е "ненормална, чрезвичайна и изисква чрезвичайни действия". 

Председседателят на АИКБ Васил Велев предупреди, че с тези цени на тока, производителите на стоки, които могат да си го позволят, ще качат цените на продукцията си, а тези, които не могат - ще намалят заплатите или продукцията си. 

Единствената отстъпка, която бизнесът получи, беше обещанието на енергийния министър, че държавата ще обсъди възможността за държавна помощ за бизнеса по отношение на вредните емисии. 

 

И бизнесът, и синдикатите настояват за повече защита от страна на държавата на въгледобивната индустрия най-вече в Маришкия регион. Петкова обясни, че държавата би искала, но това зависи от крайното решение в ЕС за пакета енергетика-климат, което ще бъде взето до края на 2019 г. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...