АЕЦ Белене ще струва 9 млрд. евро и ще се строи 8 години - 24novini.bg

АЕЦ Белене ще струва 9 млрд. евро и ще се строи 8 години

06.12.2018 | 18:46
(0 гласа)

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен за сумата от около 9 млрд. евро, показва анализът на Министерството на енергетиката, който беше представен от енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседание в Народното събрание, свързано с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на атомната централа и възможностите около структурирането на проекта.

Докладът показва, че проектът може да бъде завършен в рамките на 8 години, като максималният срок, поставен от процедурата е 10 години, предава БТА.

Максималната стойност пък е 10 млрд. евро

Според Петкова предложение от стратегически инвеститор на стойност под 9 млрд. евро ще бъде оценено най-високо от страна на министерството и правителството.

Предвижда се процедурата за избор на стратегически инвеститор да премине през 9 етапа, като нейният старт може да бъде поставен в началото на 2019 г.

По нейните думи процедурата предвижда финансирането на новата ядрена мощност да се извърши с 20% собствен и 80% привлечен капитал. Това на практика означава, че при

най-евтиния вариант държавата ще трябва да плати 3.6 млрд. лева 

Задължително условие, което се отнася към бъдещите стратегически инвеститори, е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложените инвестиции до момента от страна на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

Петкова подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, както и на корпоративна такава, без включването на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата.

Предложение за над 30% участие на български компании в реализирането на проекта ще бъде с предимство, изтъкна енергийният министър.

 

Новата централа пък ще се оперира от АЕЦ Козлодуй, за да се използва натрупания опит. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...