И КРИБ недоволни от управлението на енергетиката - 24novini.bg

И КРИБ недоволни от управлението на енергетиката

Председателят на КРИБ - Кирил Домусчиев Председателят на КРИБ - Кирил Домусчиев
06.12.2018 | 15:41
(0 гласа)

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ също са разтревожени от случващото се с електроенергията в страната.

 

В изявление, разпространено и до медиите, от КРИБ посочват, че в конфедерацията членуват компаниите с най-голямо потребление на електрическа енергия в България и са недоволни от липсата на реформи в сектора на енергетиката.

 

Вчера от АИКБ обявиха, че скокът в цената на тока в над 300% и предупредиха, че това ще доведе до поскъпване на стоките и тока за гражданите.

От КРИБ, които традиционно подкрепят кабинета в решенията му, подчертават, че липсват каквито и да било усилия за реформи в енергетиката. Те считат, че реформите така или иначе вече са закъснели, няма визия за развитие и предвидимост. Членовете им нямат достъп до дългосрочни продукти, конкурентни цени и предвидимост.

„Напротив, популизмът се засилва с обещания за запазване на работни места в Енергетиката и розово бъдеще на централите на въглища. Категорично заявяваме, че прехвърляне на тежестта към свиващото се бизнес потребление ще е пагубно за икономиката. Големите пикове на цените на борсата изглеждат умишлени и съвпадат с предлагането на дългосрочни продукти на много високи цени", посочват от Конферерацията.

КРИБ настоява за мерки по поставените проблеми.

 

КРИБ иска:
1. Пълна либерализация на електроенергийния пазар.
2. Прекратяване на дългосрочните договори с когенерациите и "Марица Изток" 1 и 3.
3. Доразвиване на пазарния модел чрез въвеждане на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички сделки с цел създаване на реална конкурентна среда, сигурност за пазарните участници, и прозрачност.
4. Доразвиване на пазарния модел чрез регламентиране на възможност за дългосрочни директни договори за доставка на електроенергия между производители и потребители при пазарно определени цени.
5. Засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция. Прилагане на REMIT, приемане на модел и мерки за интервенция в екстремни ценови ситуации.
6. Създаване на условия за реална конкуренция между производителите на електроенергия, предприемане на мерки за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката, пазарна интеграция със съседни страни във всички пазарни сегменти.
7. Преструктуриране на НЕК ЕАД чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия. Предприятие ВЕЦ следва да участва независимо на свободен пазар.
8. Компенсиране на индустрията за индиректните разходи за емисии, съгласно Директива (ЕС) 2018/410 от 14 март 2018 г. и промяната в чл. 10а, параграф 6 на Директива 2003/87/ЕО.

Припомняме, че в началото на годината всички обединения на бизнеса у нас поискаха пълна либерализация на пазара на електроенергия и се обявиха за реформа в сектора на енергетиката. На протест през януари те заявиха, че има манипулация на цените на ток, а повишението се извършва спекулативно. Бизнесът обвини държавата в монопол, тъй като най-големите доставчици на свободния пазар са НЕК, АЕЦ Козлодуй и големите топлоелектрически централи от басейна на Марица.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...