Бизнесът предупреждава: Ще скочат цените на стоките и тока за бита - 24novini.bg

Бизнесът предупреждава: Ще скочат цените на стоките и тока за бита

06.12.2018 | 09:22
(0 гласа)

Бизнесът се оплаква от драстичен скок в цената на тока на свободния пазар. Според тях задържането на цените в този диапазон може да доведе до поскъпване на стоките, както и до повишаване на цените на ток за битовите потребители.

Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев пред бТВ.

Свободен ли е пазарът на електроенергия, попита реторично той и отговори категорично, че не е.

Според Радев държавата има достатъчно механизми да повлияе на цената, тъй като голяма част от тока на свободния пазар всъщност е регулиран.

Стойността на мегаватчас в понеделник надхвърли 250 лева. Фирмите изчисляват, че това е 350 процента увеличение. Така около 130 хиляди компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават енергията с 12% по-скъпо.

 

Припомняме, че през януари тази година имаше протести на бизнеса срещу високите цени на тока на свободния пазар на електроенергия. Тогава те заявиха, че на пазара има монопол на държавата, тъй като основна част от електроенергията, която се продава е от държавния АЕЦ и държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Според данните от сайта на Българската независима енергийна борса днес токът за бизнеса в пиковите часове, когато работят всички предприятия – от 9 до 20 часа, ще бъде 184 лева.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...