САЩ дадоха заявка, че не са доволни от енергийните планове на България - 24novini.bg

САЩ дадоха заявка, че не са доволни от енергийните планове на България

26.11.2018 | 16:00
(0 гласа)

САЩ не искат енергийно зависими от Русия европейски партньори. Това се разбра от участието на посланика на Вашингтон Ерик Рубин на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“.

 

Изказването му може да се чете като ясен знак към управляващите, че нямат подкрепата на Вашингтон за планираните големи енергийни проекти с основно руско участие - минаването на газопровода "Турски поток" с руски газ през България и възобновяването на АЕЦ Белене с руски реактори и руско ядрено гориво. 

 

САЩ не искат европейските им партньори да са обект на икономическа и енергийна принуда от страна на Русия, каза посланик Рубин в изказване на кръглата маса.

САЩ подкрепят България в дейностите по изграждане на по-независима и по-сигурна енергийна система.

Той напомни, че страната ни е една от 13-те европейски държави, които продължават да разчитат на доставките на газ от Русия.

Според дипломата диверсификацията на източниците на природен газ ще гарантира най-добри цени за потребителите. Ерик Рубин посочи, че 38% от вноса на газ в Европа е от Русия.

Американският посланик заяви, че двете американски централи играят ключова роля в енергийната независимост на страната. Цените по които обаче НЕК изкупува електричество от тях е доста висока и често е спор на дебати дали не трябва договорите да бъдат преразгледани. 

 

САЩ имат и интерес България да изкупува американски втечнен газ от терминала, който ще бъде постровен в Александруполис. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...