КЗП и ГДБОП предупреждават за измами при "черния петък" - 24novini.bg

КЗП и ГДБОП предупреждават за измами при "черния петък"

21.11.2018 | 12:41
(0 гласа)

Комисията за защита на потребителите и ГДБОП предупреждават още от днес потребителите да внимават за измами по време на кампанията "Черен петък". 

Според КЗП в истерията около големите отстъпки, се увеличава риска от нелоялни практики от страна на търговците.

По думите на Константин Арабаджиев от КЗП в началото, когато в България се е въвела инициативата, хората са купували главно техника и дрехи, но вече се възползват от по-изгодната цена и на телекомуникационни услуги и билети за събития, самолетни билети и най-различни стоки.

Един от често срещаните капани по време на кампанията "Черен петък" е да обвързването с неизгоден договор:

„Трябва да внимаваме в определени случаи да не ни обвържат с договори, които са неизгодни за нас. Например, да подпишете договор за по-дълъг период от време, за да можете да се възползвате от съответното намаление.“, обясни Арабаджиев.

Голям проблем са и фалшивите сайтове, особено ако са от страни извън ЕС. Според ГДБОП основен белег на фалшивите сайтове, които събират средствата ни, е наскоро регистрираната интернет страница, както и ако пипе, че ниските цени се дължат на дългия период на доставка - над 40-50 дни.

 

"По този начин, след като “кухата” страница събере финансовите средства от извършените към нея “покупки” и рекламната й кампания приключи, страницата бива изтрита и повече не може да бъде намерена. Седмици след това пазарувалите в нея започват да очакват получаването на “закупените” стоки и когато те не бъдат доставени разбират, че са станали жертва", обясняват от полицията, 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...