ЕК понижи прогнозата си за растежа на България - 24novini.bg

ЕК понижи прогнозата си за растежа на България

08.11.2018 | 16:00
(0 гласа)

Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през тази година от 3.8%, колкото предвиждаше през пролетта, на 3.5%. Обяснението е в забавянето на износа. Прогнозата на Международния валутен фонд от октомври е растежът за годината да е 3.6%, каквото е очакването и на Министерството на финансите.

 

Брюксел обаче прогнозира увеличение на инфлацията; понижаване на растежа на икономиката и запазване на темпа на растеж значително над средния за ЕС. Това показват данните от есенната икономическа прогноза за 2018 на Европейската комисия в частта за България.

 

В есенната прогноза на ЕС, разпространена днес, се отбелязва, че въпреки забавянето растежът на българската икономика остава значително над средния за ЕС - 2.1%. За 2019 г. се очаква ръстът на БВП да продължи със стабилните 3.7% (каквито са разчетите и на проектобюджета, изготвен от Министерството на финансите), а на следващата - с 3.6%.

 

Брюксел очаква инфлацията през тази година да се ускори от 2%, колкото беше записано в пролетната прогноза, на 2.6% в резултат на повишените енергийни цени. За следващите две години прогнозата е за успокояване до стойности от 2% и 1.8% съответно.

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...