В България има най-много жени в ИТ сектора - 24novini.bg

В България има най-много жени в ИТ сектора

07.11.2018 | 15:20
(0 гласа)

България е страната в ЕС с най-много жени, работещи в сектора на информационно-комуникационните технологии, показват данни на Евростат за  2017 г, предаде БТА.

Около 66% от работещите в сферата в България са били мъже, докато средно за ЕС процентът е 85. В Чехия 93% от работещите в сектора са мъже, а в Унгария и Полша по 90 на сто.

Според Евростат профилът на българският ИТ специалист е мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в голяма компютърна фирма. Като цяло 70% от работещите в сектора в България са на между 18 и 34 години. Според данните близо 98 на сто от родните компютърни специалисти са с висше образование.

 

През миналата година във всяко пето предприятие в България е имало заети лица, чиято основна задача е била да разработват, управляват или поддържат информационно-комуникационни системи и софтуерни приложения. Големите компании с 250 и повече заети лица са предлагали най-много работни места за такива специалисти у нас, като в тях са работили близо 65% от заетите в сектора. Малките предприятия със заети лица между 10 и 50 души са предлагали едва 15 на сто от работните си места за компютърни специалисти, а останалите 20% са работили за по-малки фирми, показват данните на Евростат.

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...