Държавата ще търси инвеститор на АЕЦ Белене още година - 24novini.bg

Държавата ще търси инвеститор на АЕЦ Белене още година

07.11.2018 | 14:01
(0 гласа)

Процедурата по избор на инвеститор в АЕЦ „Белене“ ще продължи поне една година, като ще бъде разделена на 9 етапа. Това обяви на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова след днешното заседание на Министерския съвет.

На него Петкова представи доклада за разработването на проекта, който трябваше да е готов до 31 октомври.

След преминаването на цялата процедура и след избора на инвеститор, ще бъде създадена проектна компания, в която ще вземат участие избраните инвеститори, както и държавата с платените и изградени досега активи, които предстои да бъдат оценени от НЕК, обяви още енергийният министър.

Тя повтори, че проектът ще се изгражда изцяло на пазарен принцип и държавата няма да участва с никакви други пари, освен с оборудването, което е платила досега, и с другите активи като например площадката.

Нямало да се сключват договори за гарантирано изкупуване на електроенергията, произведена от „Белене“ и да няма преференциални цени.

Анализатори на пазара прогнозират, че последното ще отблъсне най-вече китайските инвеститори, които са свикнали да работят тясно с държавните органи.

 

По думите на Петкова финансовата стабилност може да дойде от възможността потенциални акционери - консуматори на енергия, да придобият миноритарен дял от проекта от България и региона – Македония, Черна гора, Сърбия и др.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...