Неосигурен мъж почина от коронавирус, не му направили PCR тест - 24novini.bg

Неосигурен мъж почина от коронавирус, не му направили PCR тест

От болницата в Бургас избяга мъж с коронавирус, който е неосигурен, после почина От болницата в Бургас избяга мъж с коронавирус, който е неосигурен, после почина
08.07.2020 | 15:00
(0 гласа)

34-годишен мъж почина със симптоми на КОВИД-19 в УМБАЛ-Бургас, след като вчера избяга от реанимацията и бе издирван от полиция, съобщиха от лечебното заведение. Според информация от болницата, пациентът не е бил тестван за коронавирус с PCR-тест, тъй като бил неосигурен.

В. Сега разказва, че мъжът от Поморие е приет в болницата с тежка пневмония и остра дихателна недостатъчност.

Заради симптомите лекарите са поискали позволение от РЗИ-Бургас за тестване на пациента с PCR тест, но такъв им е бил отказан, съобщи БНТ. Причината била, че пациентът не е осигурен, въпреки че това не би следвало да е причина да се откаже тест. Направен му е бърз тест, който е отрицателен. В първите информации за случая се твърдеше, че е бил болен от туберкулоза. По-късно от болницата обясниха отказа на РЗИ другояче - преценено било, че бързият тест е достатъчно надежден, за да се прави и PCR.

Вчера следобед мъжът скъса системите си и скочи през прозореца на стаята си от третия етаж,

след което избяга. След близо два часа издирване, полицията го откри в близкия жилищен комплекс и го върна обратно в болницата. Там пациентът е бил интубиран, но по-късно е починал. Ръководството на болницата съобщи, че той е бил от самото начало изолиран в самостоятелна стая, за да няма контакт с други пациенти.

Случаят се вписва в поредния спор за финансирането на тестовете за КОВИД-19.

Здравната каса би следвало да плаща тестовете на хората, които са настанени в болница, независимо дали са осигурени. Днес здравният министър Кирил Ананиев отново увери, че НЗОК покрива тестовете на пациентите, които са настанени в болница, а за хората под карантина плащат регионалните здравни инспекции.

Сутринта обаче председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви пред БНТ, че касата все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят с хиляди. ”В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите.

Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти,

или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно", коментира Маджаров. Според него при извършвани 2500-3000 теста на ден, за май касата е платила едва 330 теста за цялата страна.

"И до момента НЗОК плаща за PCR изследването, като едно от условията е да минава през направление от районната здравна инспекция. Нашите разчети са до 2500 изследвания на ден, които НЗОК може да покрие", съобщи преди два дни управителят на касата Петко Салчев пред БНР.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...