Божков: Имам доказателства, че съм дал на Борисов 60 млн. лв. - 24novini.bg

Божков: Имам доказателства, че съм дал на Борисов 60 млн. лв.

Божов имал доказателства, че е дал на Борисов и Горанов 60 млн. лв. Божов имал доказателства, че е дал на Борисов и Горанов 60 млн. лв.
06.06.2020 | 12:45
(0 гласа)

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г., е предал директно на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов над 60 млн. лв.

 

 

Сигналът на хазартния бизнесмен до държавното обвиение е публикуван от сайта "Биволъ".

Сайтът публикува кореспонденцията си с Божков, в която иска потвърждение, че документът е действително сигналът му до Гешев. Божков отговаря, "вчера и днес сигналът бе разпратен до много български институции. Бъдете здрави". Тази вечер ДАНС разпространи съобщение, че Уникредит Булбанк, чийто клиент е Божков, не е уведомила финансовото разузнаване за теглене на суми в брой. Банката е длъжна да го прави за всяко теглене над 30 000 лева в брой.


"Абсолютни измислици. Ето казвам - дал съм ти на теб 100 млн. лева - това означава ли нещо.

Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си".

Това казал пред "Дневник" снощи премиерът Бойко Борисов.

Той обяснява твърдението за 60 млн. лева за три години - че и той може да заяви, че е дал на репортера на "Дневник" 100 млн. лева и че това не означавало нищо. На останалите въпроси е отказал да отговаря, защото "какво ме занимавате с какво е казал един изнасилвач".

По-късно преди участието си в "Панорама" тази вечер повтори - "не съм вземал нито една стотинка, за Горанов ....си отговаря сам"

Божков описва хронологията на събитията, които по негови думи водят до атаката срещу него от страна на държавата.

Те започват от 2014 г., когато тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев внесе проект за промяна в облагането на лотарийните игри и за 15% данък върху оборота. Непосредствено след това Божков получил обаждане от премиера Бойко Борисов с покана за среща. След което по заръка на министър-председателя бизнесменът отишъл при шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която да му обясни решението на проблема с големия данък. Това беше описано и в комикса на стената на Божков във "Фейсбук".

Така на 19 ноември 2014 г. предложението на Кадиев е отхвърлено в парламента, а по-късно

с гласовете на ГЕРБ и по предложение на Менда Стоянова се прави друга промяна в Закона за хазарта, която е в полза на бизнеса на Божков.

Веднага след това хазартният бос получил ново обаждане от Борисов, който му казал да отиде при финансовия министър Владислав Горанов. "По време на срещата той ме уведоми, че аз съм длъжен да му давам 20% от печалбата на дружествата си за министър-председателя", пише Божков в сигнала си, цитиран от в. "Сега".

През пролетта на 2018 г. обаче бизнесменът получава предложение от италианската компания SISAL за закупуване на дялове от едно от хазартните му дружества. "На 11.05.2018 г. предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено от група депутати от НФСБ за забрана за реклама на лотарийни игри и продукти, както и драстично ограничаване на възможностите за тяхната дистрибуция. ГЕРБ своевременно декларира подкрепата си за това предложение, което принуди италианските инвеститори да се откажат. По това време Валери Симеонов се представяше, както и сега, за убеден борец срещу хазарта.

Бях извикан на среща с Бойко Борисов. Той разпореди на Данаил Кирилов, на Менда Стоянова, на Владислав Горанов и на Цветан Цветанов да отложат гласуването на закона в парламента",

разказва още Васил Божков. Факт е, че законът беше отложен.

Веднага след това Бойко Борисов призовал Божков да стане собственик на ПФК "Левски".

"В следствие на сериозен натиск и множество заплахи към бизнеса си, аз и моите партньори взехме решение да поемем собствеността на клуба", твърди бизнесменът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...