След кмета на Бойко Борисов в Септември, вече и зам.-кметът с обвинение - 24novini.bg

След кмета на Бойко Борисов в Септември, вече и зам.-кметът с обвинение

След кмета на ГЕРБ и Борисов в Община Септември Марин Русев, вече с обвинение е и заместник-кметът След кмета на ГЕРБ и Борисов в Община Септември Марин Русев, вече с обвинение е и заместник-кметът
02.04.2018 | 16:01
(0 гласа)

Заместник-кметът Ивалина Табакова и главният счетоводител на община Септември Иванка Сестримска също получиха обвинения, след кмета на общината от ГЕРБ Марин Рачев. Това съобщиха от Прокуратурата на Република България.

Рачев от ГЕРБ се прочу с това, че е първият арестуван по подозрение в корупция кмет в България след първата акция на Специализираната прокуратура с новосъздадената комисия за противопоставяне на корупцията, бюрото за защита на свидетели и полицията.

 

 

Обвинението срещу главната счетоводителка на общината Иванка Сестримска е за безстопанственост с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лв. Освен това срещу нея има и обвинителен пункт за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета Марин Рачев.

Тя и кметът не са положили достатъчно грижи за управление на повереното им имущество при сключени четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.

Срещу бившата зам.-кметица Ивалина Табакова и настояща директорка на СУ „Христо Ботев” в Септември има обвинение за умишлена безстопанственост, нанесла вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба. През периода март 2016 г. - март 2017 г., Табакова в качеството й на зам.-кмет на общината в осем случая е възложила работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека. Тя е била упълномощена като възложител от кмета Марин Рачев, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите.

 

 

Събраните доказателства сочат, че от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият зам.-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лв. за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок – до 31 декември 2017 година.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на зам.- кмета на община Септември Ивалина Табакова е наложена мярка да неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, а на Сестримска - „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред Специализирания наказателен съд.

Напомняме, че апелативният спецсъд реши в средата на месец февруари Марин Рачев да остане кмет на община Септември, тъй като договорите, за които той е разследван, са сключени от заместник-кмета на общината.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...