Арестуваха заместник-министъра на околната среда Красимир Живков - 24novini.bg

Арестуваха заместник-министъра на околната среда Красимир Живков

Заместник-министърът на МОСВ Красимир Живков бе претърсван, разпитван и накрая задържан Заместник-министърът на МОСВ Красимир Живков бе претърсван, разпитван и накрая задържан
28.05.2020 | 17:09
(0 гласа)

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е оказвал натиск върху служители на екоминистерство, за да бъдат издадени нотификации на определени дружества за внос на отпадъци предимно от Италия, въпреки че не отговаряли на изискванията.

 

 

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Зам.-министърът остава задържан за 24 часа. Арестувани са още петима души

Според разследващите той е участвал в организирана престъпна група заедно с бивш директор на РИОСВ-Плевен и други длъжностни лица. Досъдебното производство по случая е започнало през януари и се наблюдава от специализираната прокуратура. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпъдици основно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да напуснат министерството", коментира Милева.

Тя твърди още, че Живков е оказвал натиск и в друга посока - преработка на опасни отпадъци у нас. За да бъдат изнесен опасни боклуци от България, отново е необходимо да бъде издадена специална нотификация. Зам.-министърът е отказвал такива нотификации и е принуждавал опасният отпадък да бъде продаван на определени дружества, които имат разрешение за преработка", каза Милева. По нейни думи от това се е възползвало дружество за изработка на акумулатори, което имало завод в Монтана. При този процес се отделял опасен боклук. По сложна схема след това фирмата си спестявала плащане на данъци, обясни още говорителят на главния прокурор.

По-рано днес се проведе мащабна акция на Специализираната прокуратура и ДАНС. Разследващи претърсиха в къщите на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград и в Правец, както и на още 40 адреса в цялата страна.

bTV съобщава, че жандармерия е влязла в административната сграда на компанията "Приста ойл" и в къщатата на нейния собственик Пламен Бобоков. От дома му са иззети документи. Р Специализираната прокуратура извършва действия по претърсване и изземване и в Министерство на околната среда и водите в София.

Министърът на екологията Емил Димитров заяви, че е разпоредил пълно съдействие на разследващите. Той коментира, че няма да иска оставката на заместник-министър Красимир Живков, а и нямал това право. "Заместник-министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си“, коментира пред журналисти Димитров преди блицконтрола в ресорната комисия в парламента. Той заяви, че е работил много добре с Красимир Живков. "Контролът върху отпадъците не се извършва от заместник-министъра, а от районните екоинспекции", заяви Емил Димитров.

Пловдивски медии съобщиха, че бившият шеф на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев е привикан на разпит в екоинспекцията, която е блокирана от жандармерия. След около 20 минути той е напуснал сградата. "Беше ми зададен въпрос, свързан с една фирма", лаконично заяви той и не пожела да каже с каква дейност е свързана конкретната фирма. Шилев беше освободен от поста в началото на февруари от екоминистъра Емил Димитров, а мястото му беше заето от Десислава Георгиева. В момента вървят претърсвания и обиски на кабинети в РИОСВ Пловдив.

Това става месеци след като от министерството бе изведен и по-късно арестуван вече бившият министър на околната среда Нено Димов. Той беше обвинен за водната криза в Перник. "Не съм задържан, оказвам съдействие. След водата темата са отпадъците. Има образувано досъдебно производство. Мога да кажа само, че от 2 месеца отговарям за дирекцията за отпадъците", заяви Красимир Живков на излизане от МОСВ, след което се качи в автомобил на прокуратурата. По сходен начин беше отведен и Нено Димов, като по-късно беше обявено, че ексминистърът остава задържан.

Заради делото срещу Димов през януари бе разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Именно той бе посочен от адвокатите на Нено Димов като човека, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

Пред разследващите Живков обяснил, че пернишкото ВиК-дружество е предлагало какво количество вода от язовир "Студена" да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...