Скандал! Дупчат фасадата на СУ заради климатици - 24novini.bg

Скандал! Дупчат фасадата на СУ заради климатици

По фасадата на СУ се правят дупки и висят кабели По фасадата на СУ се правят дупки и висят кабели
25.04.2020 | 17:00
(0 гласа)

Дупчат Софийския университет, за да сложат климатици, но никой не е давал разрешение за дейностите по фасадата. Това стана ясно, след като се активира кметът на района Трайчо Трайков за проверка на ремонта. Оказа се обаче, че проверката е закъсняла - сградата вече е надупчена от майсторите, а кабелите висят по фасадата, което предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

 

 

Районният кмет Трайчо Трайков спря действията, след като проверката потвъди, че по сградата се извършват дейности, несъгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство дейности.

Сградата на СУ е паметник на културата и подобни действия са недопустими по закон.

Снимка: По фасадата на Софийския университет се пробиват дупки за монтирането на климатици

 

В. Сега пише, като се позова на гражданин, че именно по негов сигнал е информиран кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е паметник на културата с национално значение!

В момента се извършва варварщината, която сами виждате на снимките. Пробиват се десетки дупки за климатици от страната на „Цар Освободител“! На места са откъртени цели парчета, т.е. около дупката за тръбата се е оформила допълнителна още по-голяма дупка с липсващ материал. Подобна акция е абсолютно престъпление и гавра с българската архитектура и история.

Потвърждавам, че снимките са мои, за да няма обвинения, че говоря за разказ по картинки.

Съгласувана ли е тази варварщина с Министерство на културата? Кой е дал позволение за тази архитектурна талибанщина? Има ли реален документ, на който да стъпва този ремонт и кой го е подписал?", пише гражданинът.

Проверка на Трайков потвърдила случващото се, а за резултатите от нея кметът информира във Фейсбук.

Във Фейсбук Трайков пише, че

монтажът на климатици върху фасадата на Софийския университет се извършва без съгласуван проект с НИНКН

и работата е спряна. Уведомен е инспектората към Министерството на културата. От поста му става ясно, че Столичната община преди година е изпратила препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...