Щабът: Болните от 313 сутринта, станаха 331 - 24novini.bg

Щабът: Болните от 313 сутринта, станаха 331

Щабът обяви новите болни за деня - общо са 331 души Щабът обяви новите болни за деня - общо са 331 души
28.03.2020 | 17:51
(0 гласа)

Към 28 март, в 17,00 ч., са потвърдени нови 18 случая на коронавирус у нас. Болните тази сутрив 8,00 ч. бяха 313 души, а към 17,00 ч. станаха 331 като се чакат още проби. Сутринта бе съобщено и за четвърти и пети починали - мъж, който е бил в тежко състояние в Благоевград, както и жена, починала в "Пирогов". А току-що бе съобщено за шести починал - мъж, лежал в болницата в Кюстендил.

Това заяви ген. Валентин Мутафчийски - ръководител на оперативния щаб и шеф на ВМА - на редовния брифинг в 17,00 ч. днес.

Брифингът бе проведен в Министерския съвет и занапред ще са дава само веднъж на ден - в 17,00 ч. в МС, съобщи премиерът Борисов в началото.

Първата ни грижа е животът и здравето на хората, каза той и съобщи, че всички медицински специалисти, РЗИ и системата на "Бърза помощ" ще получат по 1000 лв. Според него има около 3000 желаещи за доброволци и е възложено на гл. комисар Николов да се разпише ред за тяхната дейност.

България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Планира се кризата да е около 3 месеца, но ако стане 6 месеца, трябва да сме готови, каза той и добави, че е провел 1 час разговор с Кристалина Георгиева - шеф на МВФ. 81 държави са заявили искане за получаване на пари, а обикновено били 3-4 страни, каза Кристалина, съобщи премиерът дословно.

Поръчани са 100 хил. респиратора и ЕС ги иска за 100 дни, а в някои държави дори временно се одържавяват производства и концерни, за да се произвеждат респиратори, подчерта той.

Най-важно е да запазим хората и работниците, затова се разширява обхватът на постановлението и утре ще е ясен окончателно, каза той по повод продължаващите заседания онлайн на Тристранния съвет, на който днес част от участниците не одобриха постановлението за помощ към бизнеса.

Сребърният фонд и Фонд "АЕЦ Козлодуй" са около 5 млрд лв. резерв, под който не може да се падне. И това е някакъв буфер. Да, може да вземем заем, но той после ще се връща от децата ни, каза още Борисов.

Борисов препоръча журналистите да проверят колко са спестяванията на хората и бизнеса, и колко - в резерва,

като очевидно имаше предвид хората да си теглят от спестяванията, а не да търсят помощ от държавата.

Ген. Мутафчийски съобщи, че в София са 18 новите болни,

като те са във Варна, Благоевград, Смолян, София и Шумен.

В болници в страната са 122 души, от които 8 интубирани, а в София имаме 59 хоспитализирани, от които 6 интубирани, каза генералът.

Имаме починал мъж в Благоевградската болница и жена, лекувана в "Пирогов", повтори той данните за починалите от днес.

Щабът на брифинг с премиера Борисов преди два дни потвръди, че

се започва тестване с бързи тестове на 1000 полицаи, шофьори на линейки и на градския транспорт,

за да се направят статистически модели на процента заразени, изкарали вируса и изградили антители, за да се предвиди ходът на епидемията и да се знае кога най-бързо и кои хора да се върнат на работа. По 20 млн. лв. на месец ще струва тестването на гражданите, обявиха още от щаба.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...