Шефката на НАП назначила стрелец и шурман да пазят личните данни - 24novini.bg

Шефката на НАП назначила стрелец и шурман да пазят личните данни

Галя Димитрова, директор на НАП, опита да обясни пред депутатите защо е назначила щурман и стрелец в Агенцията за приходите Галя Димитрова, директор на НАП, опита да обясни пред депутатите защо е назначила щурман и стрелец в Агенцията за приходите
21.02.2020 | 13:00
(0 гласа)

Скандалът с източването на данни от НАП на милиони български и чужди граждани през 2019 г. предизвика бурен спор в парламента. От БСП вчера не бяха доволни от констатациите в него, като кулминацията бе изказване на проф. Румен Гечев - бивш икономически министър от правителството на Жан Виденов и известне със своите саркастични речи в парламента.

 

 

Гечев заяви: „Как е възможно да се допусне такава катастрофа в НАП?

Ами възникват кадрови въпроси. И сега внимавайте, уважаеми колеги, телевизионни зрители и радиослушатели! Има две дирекции в Националната агенция за приходите, които се занимават с информационното обслужване. И какво излиза? Погледнах образованието – по закон те отговарят, с висше образование са. Само че – много любопитни неща. В първото звено имало назначени 65 души, от които 65% нямали образование в областта на компютри, софтуер, математика и т.н. Във втората дирекция - „ Информационни системи и моделиране на бизнес процесите“, са назначени 57 души. От тях 23-ма имат образование в тази област – т.е. под 50%.

Другите са с дипломи и професии извън тази сфера. И какви има? Много интересно. Има учители – достойна професия, има пожарникар (висше образование), има топлоядрена енергетика, има аграрикономика-експерт, има химик, има „Технология на хранително-вкусовата промишленост“, има геодезист, има фотограф, има „Опазване на околната среда“. И с'я две интересни професии има в Информатиката на НАП. Щурман-насочвач“, обяви Румен Гечев и предизвика бурен смях в залата: „Да, изглежда при трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП“.

Последваха възгласи „браво“ и аплодисменти.

Насърченият Румен Гечев продължи духовито:

„Ха! Така че каквото и да стане, сървърът е гарантиран. Има един специалист – това е информация на НАП, която искахме, 'щото трябва да има и малко чувство за хумор накрая, тъй като данните са много притеснителни. Та там има назначен – в „Защита на информационните системи“, да сте спокойни, това е най-сигурно - със средно образование има един, завършил „Спортна стрелба“ в спортно училище. Това даде отговор на моето размишление от много дни какво прави този специалист по спортна стрелба и намирам отговора – обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, че отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Ми това е специалистът-стрелец там, бе!“, каза саркастично Гечев.

В този момент залата изпопада от смях, а Гечев продължи: „Ма там само да се появи някой хакер, някъде в София, той го отстрелва с математическа точност.

И аз препоръчвам на парламентарната група на ГЕРБ и на правителството, трябва да назначите още трима, тъй като сега сте покрили само едната посока – на север. Това не е добре! Още трима трябва да се назначат – тогава никакви гении няма да проникнат в НАП. И поради тази причина искам да ви кажа, че трагедията е огромна, защото нито на един човек не е потърсена отговорност. Това нормално ли е?“

Речта на Румен Гечев разгневи депутати от ГЕРБ.

Александър Иванов от партията на Бойко Борисов реагира спокойно, като опроверга някои от твърденията на колегата си от БСП. Скандалът обаче дойде, след като на трибуната излезе Маноил Манев. Депутатът от ГЕРБ каза на няколко пъти, че са станали свидетели на един цирк. Той попита защо в НАП да няма щурман-насочвач, щом президентът може да е летец. Да, вие наследниците на комунистите обичате да раздавате присъди, само че това време няма да се върне, избухна Манев.

Румен Гечев отговори че по статистика 80% от депутатите от ГЕРБ са били членове на БКП, включително и техният партиен лидер Бойко Борисов. И други представители на БСП припомниха това от трибуната. Те призоваха ГЕРБ да не обиждат премиера.

Маноил Манев обаче се засегна на подвиквания от място от лявата страна на залата.

Той излезе на трибуната и обясни, че е обиден, че са го обявили за бивш член на БКП, след като това не било истина. Скандалът и нападките продължиха с ред процедурни изказвания по начина на водене, лични обяснения и т.н. В крайна сметка по призив на Филип Попов от БСП бе дадена почивка за успокояване на страстите.

След това шефката на НАП Галя Димитрова обясни, че военният щурман-насочвач всъщност имал и гражданско образование, свързано с електроника и разработване на информационни системи. Човекът със средно образование по спортна стрелба пък бил и с висше икономическо.

След бурните дебати докладът на анкетната парламентарна комисия бе приет с 94 гласа "за", 52 "против" и 9 "въздържал се".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...