Божков не е освобождаван от ареста от руските служби - 24novini.bg

Божков не е освобождаван от ареста от руските служби

Божков не е бил освобождаван от руските служби Божков не е бил освобождаван от руските служби
20.02.2020 | 11:00
(0 гласа)

Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков по време на срещата си с министър-председателя на Обединените арабски емирства миналата седмица.

Това заяви директорът на пресцентъра на Службата за външно разузнаване Сергей Иванов пред агенция ТАСС.

Той определи като "слух" тиражираното от редица медии твърдение, че Русия иска освобождаването на Божков, задържан по искане на България и атакува за разпространението на информацията заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов.

Според Иванов само ниската компетентност на българския политик може да включи въпроса за български бизнесмен в дневния ред на толкова важни хора.

Самият Валери Симеонов не вижда повод за упрек,

защото всъщност е тиражирал информация, разпространена от български и арабски медии. Валери Симеонов, депутат: Кое гарантира, че представителят на външното им разузнаване говори истината?

Междувременно се извършиха претърсвания в офиса на "Нове холдинг" на столичната ул. "Московска". Разследващите са открили

оригинална бланка за криминална регистрация на Васил Божков,

в която са отбелязани две негови присъди – за нелегална хазартна дейност от 1979 г. и за нанасяне на средна телесна повреда от 1982 г.

Това съобщиха в сряда от специализираната прокуратура. Върху документа има и мастилен отпечатък на Божков, като от държавното обвинения уточняват, че на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредено да назначи проверка по случая.

Тя трябва да установи дали въпросната регистрация законно е била връчена на хазартния бос и на какво основание.

Както и дали той е бил криминално регистриран, в кои поделения на МВР и дали бланките от тези регистрации се пазят в министерството.

Освен въпросната оригинална бланка в офиса на "Нове холдинг" разследващите са намерили пистолет и пушка.

От спецпрокуратурата обаче не уточняват дали става дума за законно притежавано от Божков оръжие. Срещу бизнесмена са повдигнати общо 11 задочни обвинения,

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...