И Община Радомир е пред воден режим - 24novini.bg

И Община Радомир е пред воден режим

И Община Радомир е пред воден режим И Община Радомир е пред воден режим
10.02.2020 | 22:24
(0 гласа)

Община Радомир е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на околната среда и водите, областния управител и до управителя на "ВиК" ООД - Перник, с които ги алармира за предаварийна ситуация с един от основните водоизточници, снабдяващи с питейна вода града. Това съобщиха от общинския пресцентър.

 

 

В последните 15 дни се наблюдава тревожна тенденция на постоянно изключване на помпите в помпена станция "Опалово",

поради сериозно намаляване на водата във водоизточника.

От него се снабдява ниската зона на Радомир, включително квартал "Върба", както и селата Борнарево и Николаево. Според инженерни проучвания, загубите в довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до резервоар "Ниска зона" на Радомир възлизат на 40 процента.

През последните 6 месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

Кметът на общината Пламен Алексиев алармира, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града. Според него се налага авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до града, за да се редуцират загубите на вода.

С писмо от управителя на "ВиК" ООД - Перник от 4 февруари се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от кв. "Върба". Със същото писмо общината е информирана и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг. От 12 декември миналата година във високата зона на Радомир е въведено режимно водоснабдяване.

Община Радомир разполага с изготвен инвестиционен проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Извор.

Изготвени са и проекти за ремонт и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Друган, където загубите в мрежата са над 55 на сто. Налице е и проект за реконструкция на напорен резервоар и довеждащ водопровод за село Жедна и село Негованци.

Цялата техническа документация е съгласувана с всички институции и разполага с издадени разрешения за строеж, уточнява пресцентърът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...