Доброволци ремонтираха Педиатрията. Без лев от държавата - 24novini.bg

Доброволци ремонтираха Педиатрията. Без лев от държавата

Столичната Педиатрия отвори врати след ремонт от доброволци. Държавата не помогна Столичната Педиатрия отвори врати след ремонт от доброволци. Държавата не помогна Кадър: NOVA
28.01.2020 | 17:01
(0 гласа)

Интензивното отделение на столичната Педиатрия възобновява работа от понеделник. В края на миналата година клиниката спря приема на пациенти заради липса на специалисти.

 

 

От временното прекъсване обаче се възползва група доброволци, които със собствени сили и средства ремонтираха отделението,

предаде Нова телевизия.

Интензивното отделение на столичната Педиатрия вече е напълно преобразено. Принос за новия облик на клиниката имат десетки доброволци и дарители,които обединиха усилия, за да може малките пациенти да се лекуват в едни по-добри условия.

Всичко започва с пост във Facebook за лошото състояние на отделението. На него откликват мнозина и така след няколко седмици усърден труд промяната е вече факт.

Напукани стени, мухъл, захабени плотове и стари легла. Тази гледка в единствената детска болница у нас не дава мира на Димитрина Спирова. „Все едно си в мазе, а не в детско отделение.

Инстинктивно като майка на две деца си казах - „Боже, дано никога не попадна тук”. Следващата ми мисъл беше - „не мога да си тръгна без да направя нещо”, разказа инициаторът на инициативата Димитрина.

Заедно с родители, доброволци и дарители успяват само за 20 дни да реновират помещенията в интензивното отделение

и да му вдъхнат нов живот.

„Всичко е дарения и доброволчески труд. Министерството на здравеопазването и държавата нямат никакво участие”, добавя Спирова. Имената на много от дарителите остават тайна по тяхно желание.

„Спонсорите, освен козметичен ремонт, направиха едно доста щедро дарение по отношение на медицинската апаратура. Аз съм щастлив, че има добри хора, които желаят да подадат ръка. Държавата - това сме всички ние и трябва да си помагаме”, посочи началникът на Клиниката по пулмология и интензивното лечение доц. Даниел Илиев.

Освен с нов облик клиниката ще посрещне малките си пациенти и с нов персонал.

След трагедията с тригодишно дете някои от специалистите напуснаха и отделението затвори врати. „Аз се надявам, че ще имаме достатъчно сили да се изправим на крака. Надявам се, че от 3 февруари ще успеем да възстановим в пълен обем дейността”, каза още Илиев.

Близо два месеца спешните случаи бяха поемани от други столични болници.

„Хирургичните отделения са в „Пирогов”. Ако има деца с хирургични проблеми и заболявания - пак ще се приемат там. Кардиологичните случаи се насочваха в Националната кардиологична болница. Тези, които досега бяха там и временно се изпращаха на други места, ще ги поемем обратно”, обясни директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” д-р Димитър Русинов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...