Заради изборите ГЕРБ забранили да се говори за яз.Студена - 24novini.bg

Заради изборите ГЕРБ забранили да се говори за яз.Студена

Източването на яз. Студена се езнаело от април, но заради изобрите през октомври ГЕРБ забранили да се говори за това Източването на яз. Студена се езнаело от април, но заради изобрите през октомври ГЕРБ забранили да се говори за това
15.01.2020 | 20:00
(0 гласа)

Заради изборите ГЕРБ в Перник са забранили да се говори за недостига на вода в яз. Студена. Знаели са още от м. април 2019 г. Шефът на ВиК - Перник, Иван Витанов, три пъти предупредил за кризата и през октомври, но кмет, областен управител и общинсик съветници от ГЕРБ дори не му върнали отговор. Областната управителка на ГЕРБ Ирена Соколова не се съгласила да има режим в Перник и го попитала дава ли си сметка какво означават писмата му, с които предупреждава за безводието, в контекста на предизборната кампания. Колкото повече водата в язовир “Студена” е намалявала, толкова повече са се увеличавали разходите и загубите. Едва на 19 ноември, след изборите, МОСВ взима мерки, но вече е късно.

Това са резултатите от разпитите, които прокуратурата провежда по разследването на източването на яз. Студена и които бяха публично оповесетни.

Въпреки намаляването на водния обем обаче министърът на околната среда Нено Димов всеки месец е утвърждавал график, според който 280 хил. куб. метра вода отиват за “Стомана индъстри” и 80 хил. - за “Топлофикация - Перник”.

Още през април 2019 г. шефът на ВиК-Перник Витанов е подал сигнал до кмета на Перник Вера Церовска, че нивото на язовира е доста ниско през месец април. “Тя издаде заповед водата да се ползва само за питейни нужди. За изпълнението на заповедта отговаряше главният секретар на общината”, твърди вече бившият шеф на ВиК.

През октомври шефът на ВиК-Перник изпратил общо 3 писма до общината, областната управа и общинския съвет на Перник, но не получил отговор.

След седмица бил извикан от тогавашната областна управителка Ирена Соколова, присъствал и зам.-кметът на Перник. Те изразили “недоволството от писмата”.

“Попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва”, казва Витанов.

Не се съгласили с предложения режим на водата, тъй като това е било в кампанията на местните избори.

“Съществува писмо от Нено Димов от септември, публикувано на сайта на МОСВ, в което той казва, че яз. “Студена” няма проблеми”, твърди Витанов пък за времето преди изобрите.

Витанов дал на прокурорите ежедневни и 10-дневни справки за 2019 г. ( Част от тях прокуратурата публикува във вторник - б.р. ) “Министър Нено Димов никога не е връщал за корекции някой от предложените проектографици.

Във вторник с разрешение на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев бяха представени и графиците за водоползване, утвърждавани от бившия вече екоминистър. От прокуратурата публикуваха и справките за състоянието на язовира от юли до ноември 2019 г., които изготвяла ВиК - Перник. Те били изпращани на МОСВ.

Те са част от основните доказателства, събрани по делото за водната криза.

До момента единственият обвиняем за безводието в Перник е Нено Димов, който бе задържан в четвъртък, на 9 януари.

В петък бе обвинен в умишлена безстопанственост, а в събота спецсъдът го остави в ареста. Предстои на 16 януари апелативните магистрати да решат дали министърът, подал оставка от ареста, ще излезе на свобода.

Максималният обем вода в “Студена” е 25 200 000 куб. м. Според справката на ВиК към 8,30 ч на 18 ноември 2019 г. водата била едва 4 802 500 куб. м,

а притокът едва 27 литра в секунда (л/с). Това е денят, в който влезе в сила режимът на водата. Общият разход обаче е впечатляващ - 860 л/с, а загубите - 77 л/с.

Не по-малко тревожно е състоянието на язовира към 1 ноември 2019 г. Тогава наличният обем бил 6 121 500 куб. м, а притокът - 33 л/с. Общият разход - за битови и промишлени нужди, много пъти в повече - 788 л/с, а загубите - 73 л/с.

Цифрите са стряскащи и през октомври, когато все още “Стомана индъстри” и тецът в Перник получават поисканите количества вода.

 

Наличният обем на язовира бил 6 844 000 куб. м, притокът - 30 л/с, разходът - 740 л/с, загубите - 77 л/с.

Прокуратурата публикува и разпитите на двама от основните свидетели по делото - бившия шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и Илияна Тодорова, пише "24 часа".

Тя е шефка на “Управление на водите” в МОСВ. Витанов бе разпитан миналия четвъртък.

Министърът ме е викал единствено за 4 язовира - “Пчелина”, “Тича”, “Жребчево” и “Копринка”,

за да му дам допълнително информация за ресурса в тях. Не зная защо не ме е търсил и не сме водили разговори за яз. “Студена” до септември 2019 г.” - това заявила Илияна Тодорова.

3 часа тя давала показания. И шефката от МОСВ обяснила на разследващите, че за яз. “Пчелина” била викана доста пъти заради качеството на водата и сигнали, че при работата на ВЕЦ-“Пчелина” водата била замърсявана и рибата умирала. Тодорова обяснила, че проектът за графика за ползване на вода се изготвя на базата на 2 прогнози - за времето и за притока на водата, които се правят от НИМХ.

ВиК е задължено да подава заявки в МОСВ на 26-и предходния месец. Те се дават съгласно получените разрешителни за водовземане.

За “Студена” били три - за ВиК-Перник, за “Стомана” и на “Топлофикация-Перник” АД. Предприятията имали разрешения да вземат вода и от река Струма. Заявките се завеждали в деловодството и се разпределяли. Двама експерти изготвяли проект за графика и го докладвали на началника си. След съгласуване Тодорова пък пращала графика на зам.-министър Красимир Живков. Той пък го представял за “администриране в кабинета на министъра”.

“Министърът получавал проекта за график, към който обикновено имало приложени и резюмета - обяснителни записки за водния ресурс в язовира и други данни”, свидетелства Тодорова. Ръководената от нея дирекция подавала данни за точните водни обеми на язовира. Тодорова разговаряла с министъра за “Студена” едва през ноември Тогава били разрешени по-малки обеми за питейно и промишлено водоснабдяване.

“На 19 ноември бяха забранени други ползвания извън питейно-битовите”, казва Тодорова. Контролът по водоползването от ВиК и предприятията се осъществявал от Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” - Благоевград. Те трябвало да правят проверка всеки месец, да ходят на място и да гледат дневника.

“Освен нашата хидроложка оценка такава се прави и от ВиК”, твърди Тодорова. Пред септември обаче за “Студена” дружеството посочило “състояние на средновлажен годишен режим”.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...