Ахмед Муса получи 8 години и половина затвор за радикален ислям - 24novini.bg

Ахмед Муса получи 8 години и половина затвор за радикален ислям

Ахмед Муса е обвинен за проповядване на радикален ислям, подпомагане на бойци на "Ислямска държава", насаждане на верска нетърпимост и призиви към война. Ахмед Муса е обвинен за проповядване на радикален ислям, подпомагане на бойци на "Ислямска държава", насаждане на верска нетърпимост и призиви към война. Архив
Петя Иванова 11.12.2019 | 12:39
(0 гласа)

Окръжният съд в Пазарджик постанови осем години и половина затвор за религиозния лидер Ахмед Муса, съобщи БНР. Съдът произнесе 13 ефективни присъди и една условна присъда по делото срещу Муса и 13-те му поддръжници, които са обвинени за разпространение на идеологията на "Ислямска държава" и налагането на еврска нетърпимост. 

 

 

Ефективната присъда е за за разпространяване идеите на радикалната организация "Ислямска държава" и проповядване на религиозна омраза, верска нетърпимост и призиви към война.

Освен това съдът определи допълнително още 1 г. затвор за Ахмед Муса, тъй като го смята за обществено опасен. Той трябва да плати и глоба от 9500 лв.

Ахмед Муса бе признат за виновен, че е разпространявал идеите на "Ислямска държава", подпомагал е бойци на терористичната групировка, а в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик е призовавал към война.Осъден е и за проповядване на религиозна омраза, на верска нетърпимост, както и за неподчинение на светските закони. Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година.

Другите подсъдими по делото -  Ангел Симов от Пазарджик, Стефан Александров също от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха различни наказания - от 2 до 3 години и 6 месеца затвор.

Александрина Иванова от смолянското село Старцево е единствената жена сред подсъдимите и е осъдена условно на 2 г. и половина с 4 г. и половина изпитателен срок.

Всеки от тях трябва да плати по 2800 лв. разноски по делото за експертизи.

 

Присъдите не са окончателни и може да бъдат обжалвани пред Апелативния съд в Пловдив. Ахмед Муса отказва да коментира тежкото наказание.

Това е третият съдебен процес срещу религиозния лидер Ахмед Муса, а делото продължи 3 години.

В хода на процеса беше отстранен прокурорът Недялка Попова, тъй като подсъдимите я обвиниха в предубеденост и пристрастност, припомня БНР.

По време на делото бяха разпитани десетки свидетели. Това е трета присъда за Ахмед Муса за разпространяване на радикален ислям. В момента той е в затвора и изтърпява общо 4 години лишаване от свобода.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...