Бивша служителка на НОИ и семейство й са източили 3 млн. лева - 24novini.bg

Бивша служителка на НОИ и семейство й са източили 3 млн. лева

По време на издирвателните действия са открити 11 печата на несъществуващи фирми. По време на издирвателните действия са открити 11 печата на несъществуващи фирми. бТВ
04.12.2019 | 17:18
(0 гласа)

Между 2000 и 16 000 лева на човек е взимала бившата служителка на Националния осигурителен институт (НОИ), която е източла от държавата 3 милиона лева, съобщават от Районната прокуратура в Пловдив, цитирани от Нова телевизия. 

 

 

Във връзка със случая са задържани трима души, на които е наложена мярка за неотклонение за 72 часа.

62-годишната Александрина Георгиева, съпругът й и тяхната дъщеря са измамили общо 18 пенсионери. 

Чрез своя фирма

бившата служителка на НОИ е издавала фалшиви удостоверения за пенсиониране.

Набирала клиенти, на които не им е достигал стаж, а те й давали в брой големи парични суми, за да придобият необходимите "точки" за пенсия. С фалшивите пенсионни бланки и печати на фирми, които отдавна са затворени, тя съставяла фалшиви документи. 

Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, обясни, че в основата на схемата е била 62-годишната жена, бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е напуснала института през 2009 година. Преди това тя е била уволнявана, но съдът я възстановил на работа. 

По думите му след напускането й тя е организирала фирма, която предлага пенсионни услуги на гражданите.

"Кандидат- пенсионерите са подавали при тях документи за изготвяне на необходимите документи за пенсиониране. Обещавала е на лица, които нямат необходимия щат, да си го закупят. Вземала е от 2 000 до 16 000 лева от лицата, като ги е заблуждавала, че ще бъдат внесени в НАП, за да получат необходимия стаж. В същото време е задържала парите, а за да внесе необходимите документи в НОИ, е изготвяла УП30, които са били неистински. Попълвала е книжки на лицата, където са липсвали необходимите подписи, са подменяли страници”, обясни още Грошев. 

До момента полицията е открила 11 фалшиви печата, които са на несъществуващи фирми. Претърсени са шест адреса в Пловдив и са иззети празни бланки за УП, трудови книжки, 7 900 лева, компютърни конфигурации и глаш памет. 

Директорът на ОД на МВР в Пловдив Йордан Рогачев заяви, че са открити и 260 откраднати досиета от НОИ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...