Манолова: Щом си длъжен да плащаш осигуровки, и държавата е длъжна да плаща болничните (видео) - 24novini.bg

Манолова: Щом си длъжен да плащаш осигуровки, и държавата е длъжна да плаща болничните (видео)

Мая Манолова заяви, че Бюджет 2020 е пица с шунка, но шунката е за приятелските кръсгове, а трохите са за пенсионерите и работещите граждани. Фейсбук на Мая Манолова
17.11.2019 | 10:40
(2 гласа)

"Време е държавата да си поеме отговорностите и да заплаща всички дни на болничния на работниците и служителите, така че бизнесът да бъде разтоварен от това допълнително бреме".

 

 

Това заяви Мая Манолова в своя позиция в социалната мрежа Фейсбук относно предложението на управляващите първият ден на болничните да не се плаща.

"По отношение на болничните, не приемам за справедливо хората да бъдат ощетявани, като не им се заплаща първият ден от болничните.

Доводът на управляващите, че това било способ за борба с фалшивите болнични, е несъстоятелен", смята Манолова и допълва, че "фалшивите болнични следва да се ограничават чрез институционален контрол и ефективни мерки за борба с корупцията, а не като се намаляват доходите на работещите граждани."

Тя припомня, че "като антикризисна мярка работодателите бяха натоварени да плащат първите три дни от болничните, но след това временната мярка остана постоянна."

Според нея е "въпрос на базисна справедливост, щом гражданите имат задължението да се осигуряват,

включително за временна неработоспособност, то и държавата е длъжна да спази своята част от задължението и да заплати болничния."

"Работниците не следва да бъдат санкционирани затова, че са болни, още повече че българските работници и служители са най-бедните в ЕС, а доплащанията в здравеопазването и цените на лекарствата, съотнесени към покупателната способност, са над средното за ЕС ниво", пише още тя.

Според Манолова от проекта за бюджета за 2020 г. се вижда, че "въпреки твърдението на управляващите, че бил „пица с шунка”, то шунката остава за приятелските кръгове, а за пенсионерите и работещите граждани са трохите".

Мярката да се увеличи минималната пенсия на 250 лв., считам, че ощетява гражданите, защото е далеч под прага на бедността от 363 лв. В този смисъл, бюджетът не спомага за преодоляване на бедността", смята още Манолова и предлага поетапно увеличаване на пенсиите още от Бюджет 2020, но и в следващите, докато 800 хиляди пенсионери, живеещи под прага на бедността, не започнат да получават пенсии от минимум 363 лв. на месец.

"България е най-бедната страна в ЕС и с най-ниски пенсии и заплати и с всяка година се отдалечаваме, а не догонваме средноевропейското ниво",

пише още в позицията си тя и подчертава, че 43 % от пенсионерите ще получават пенсия под прага на бедност, което са над 800 хиляди души.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...