Какво стана с кмета на ГЕРБ, спечелил изборите с изчезващо мастило - 24novini.bg

Какво стана с кмета на ГЕРБ, спечелил изборите с изчезващо мастило

Кмет на ГЕРБ във варненско село спечелил изборите заради... химикал с изчезващо мастило. Самият той е в ареста за... наркотици Кмет на ГЕРБ във варненско село спечелил изборите заради... химикал с изчезващо мастило. Самият той е в ареста за... наркотици
16.11.2019 | 18:03
(0 гласа)

Кметът на с. Бозвелийско от ГЕРБ Дамян Дамянов, който спечели изборите със симпатично мастило в химикалите, оставени в тъмните стаички на изборите на 27 октомври, не може да положи клетва. Това е така, защото е арестуван за... наркотици.

Че изборите във варненското село са проведени с изчезващо мастило, стана ясно от решението на съда през седмицата. Административният съд направи експертиза, доказаща, че вотът на 27 октомври в с. Бозвелийско е манипулиран, а кметът Дамянов от ГЕРБ, който вече е задържан, ще се изправи пред съда и за това престъпление.

На 13 ноември пък е постъпило писмо от Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Затвор – Варна, че Дамян Дамянов, който е заинтересовано лице по адм. дело № 2991/2019 г, не може да присъства на следващото съдебно заседание, насрочена на 19 ноември 2019 г.

Това наложи да се пренасрочи датата на делото от Административен съд - Варна за 21 ноември 2019 г., от 13.30 ч.

Това съобщиха от съда преди два дни.

Делото се води по жалбата на кандидат на БСП Живко Панев, за оспорване и спиране изпълнението на решението на Общинска избирателна комисия – Провадия за определяне на изборните резултати за кмет на село Бозвелийско, община Провадия, област Варна.

Така на този етап Дамянов е задържан, избран, но все още не може да бъде определен за кмет и да положи клетва.

Припомняме, че недействителните бюлетини в селото са по 200 за кмет на село, на кметство и на общински съветници.

Вещото лице, извършило експертизата на книжата в Административния съд, заключава, че следите са оставени, вероятно от така нареченото симпатично мастило, което изчезва няколко часа след отбелязването на избора.

Спечелилият с разлика от 40 гласа кандидат на ГЕРБ Дамянов беше доведен в съдебната зала с белезници, защото е в ареста и по друго разследване – за наркотици.

Експертизата на вещото лице е установила 178 бюлетини, върху които има следи от натиск на химикал. Именно поради това в заключението си той твърди, че вероятно са използвани химикали с изчезващо мастило. Също така експертът е успял по следите да възпроизведе какъв е бил вотът от недействителните бюлетини.

Ако вотът се беше случил, то резултатите за кмет на селото щяха да бъдат коренно различни.

На изборите на 27 октомври в Бозвелийско гласуват 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП.

Една трета от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал.

Няма мастило, понеже, както беше посочено, вероятно е изчезващо мастило и то е изчезнало още преди да бъдат броени бюлетините“, обясни вещото лице Богдан Богданов.

Според заключението на вещото лице,

152 от недействителните бюлетини са за загубилия кмет Панев, а само 18 за спечелилия Дамянов.

Това на практика тотално преобръща вота, при разлика между двамата от 48 гласа на проведените избори.

„Ако беше с нормален химикал, а нямаше манипулиране на вота на хората, сега щях да съм действащ кмет на село Бозвелийско“, каза Живко Панев, загубил изборите за кмет на с. Бозвелийско.

Към момента обаче селото реално няма кмет. Спечелилият изборите от ГЕРБ Дамян Дамянов дойде в залата под конвой и с белезници, тъй като е арестуван по подозрение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Дамянов отказа коментар.

„Общинската избирателна комисия счита, че съдът би трябвало да се произнесе на база на всички събрани доказателства. Това, което беше установено в хода на делото, е невъзможно да се установи в началото, когато ОИК приема своето решение“, заяви Валери Радев, председател на ОИК-Провадия, цитиран от bTV.

До няколко дни Административният съд във Варна трябва да излезе с решение дали изборите в Бозвелийско ще бъдат касирани.

От ЦИК увериха, че са дали ясни инструкции към комисиите за синия химикал в тъмната стаичка. Ние сме указвали на общинските избирателни комисии, че е хубаво в момента, в който през определен период от време няма в кабината за гласуване избиратели, член на комисията или друг определен, да влиза в кабината с оглед това да се установи дали има син химикал поставен, поясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Едва след като съдът се произнесе за касиране, прокуратурата може да започне разследване кой манипулира изборите в Бозвелийско, в случай че бъде сезирана.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...